Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Túrja az orrát

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2019. március 7.

Forrás: Kismama magazin

Természetesen rászólunk a gyerekre, ha ilyesmit tesz, hiszen amellett, hogy gusztustalan, a kórokozók vándorlását is elősegíti. Gondoljunk arra, hogy nyilván azért túrja az orrát, mert valami akadályozza a szabad légzésben, vagy viszketést okoz.

Túrja az orrát


Az orrváladék a fűtött helyiségekben beszáradhat, és ezen a puszta orrfújás nem segít, inkább az, ha híg sóoldatot fecskendezünk az orrába kiürült orrsprays üvegcse segítségével, készíthetjük magunk is, de gyógyszertárakban is kapni tengeri sós oldatot.
Pár perccel később orrszívóval vagy orrfújással eltüntethetők a beszáradt darabkák. Gondoskodjunk róla, hogy hamar elsajátítsa gyermekünk a helyes orrfújási technikát: egyszerre csak az egyik orrlyukból fújjon, miközben a másikat befogva tartja. A fújás erősségére is figyeljünk, nem kell túl erősen fújni, de legyen határozott a művelet.
Ugyanakkor tartsuk nedvesen a szobalevegőt párologtatóval vagy egy-két nedves törülközővel, szellőztessünk rendszeresen. Használhatunk a gyermek életkorának megfelelő illóolajat is, ne túl sokat, mert irritációt is okozhat. Ha mégis beszárad az orrváladék, szoktassuk hozzá a kicsit, hogy nézőközönség nélkül, a mellékhelyiségben langyos vízzel tisztítsa ki az orrát, és utána szappannal mosson kezet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék