Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Türelmesebbek a gyerekek, mint 50 éve

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 15. | Frissítve: 2020. március 7.

Forrás: babaszoba.hu

A "marshmallow teszt" rácáfolt az eddigi előfeltevésre, miszerint a felgyorsult világba beleszülető generáció tagjai türelmetlenebbek, mint a nagyszülők generációja.

Türelmesebbek a gyerekek, mint 50 éve
Ha totyogókra gondolunk, aligha az a szó ugrik be elsőként, hogy türelmes. És a legtöbb ember fejében az a prekoncepció él, hogy a technológia fokozatos térhódításával, a felgyorsuló világban egyre kevésbé vagyunk képesek várakozni. Ezt a két előfeltevést söpri le az asztalról egy nem rég napvilágot látó kutatás.
Az úgy nevezett "marshmallow teszt" (mályvacukor teszt) lényege, hogy óvodás korú gyerekeknek két alternatívát kínáltak fel a felmérés során: azonnal kapnak, ehetnek 1 darab mályvacukrot, vagy várnak 2 percet, és kapnak az édességből 2 darabot. 
A teszt eredménye meglepő: a nagyobb jutalom tudatában a mostani gyerekek nagyobb arányban tudják türelmesen halasztani igényeik kielégítését, és kivárni a megfelelő időt, mint 50 évvel ezelőtt a felmérésben résztvevő iskola előtti korosztály - olvasható az American Psychological Association (Amerikai Pszichológiai Társaság) weboldalán. Kijelenthetjük, hogy az okostelefonok térhódítása, s a rögtön elérhető információk dacára most sokkal jellemzőbb a gyerekekre a "késleltetés" képessége - nyilatkozta a Science Dailynek a University of Minnesota pszichológusa és vezető kutatója, dr. Stephanie M. Carlson

Teljesen mást vártak

A kutatási eredmények teljes mértékben ellentétesek az általános elvárásokkal. A kutatók 358 felnőttet kérdeztek meg, hogy milyen eredményre számítanak. E szerint 72 százalékuk azt várta, hogy a mostani gyerekek kevésbé lesznek türelmesek, 75 százaléka úgy vélte, hogy a most sokkal kevésbé jellemzi a gyerekeket az ön-kontroll. A prekoncepció alapja a technológia térhódítása a gyerekek körében. A Kaiser Family Foundation 2010-es kutatása szerint a 8-10 közötti gyerekek naponta 7 órát töltenek valamilyen technológiai eszközzel, a Common Sense Media által közzétett felmérés szerint pedig a 2 év alatti gyerekek 38 százaléka mér használja a mobiltelefont.
Mi magyarázhatja az eredményeket? Az absztrakt gondolkodás fejlődése, az óvodai beiratkozások arányának növekedése, a szülői attitűd változása, a technológiai eszközökhöz kapcsolódó kognitív képességek valószínűleg együtt eredményezik, hogy most türelmesebbek a gyerekek - véli Carlson.
További cikkek gyermeknevelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék