Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Túlaggódjuk a gyermek növekedési ütemét

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 27. | Frissítve: 2019. november 1.

Forrás: Medipress

Csak mert egy gyermek nem olyan ütemben fejlődik, mint kortársai, nem jelenti feltétlenül azt, hogy növekedési zavara van, és számos orvosi vizsgálatnak kéne alávetni.

Túlaggódjuk a gyermek növekedési ütemét

Az alacsony, az elhízott és a korai pubertás jeleit mutató gyermekek kivizsgálása általában 5 különböző típusú vizsgálatot foglal magában; hormonális és endokrin vizsgálat, D-vitamin szűrés, pajzsmirigy- vagy inzulinteszt és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata. Az American Academy of Pediatrics (AAP) jelen álláspontja szerint viszont ez az átfogó kivizsgálás azoknál a gyermekeknél, akik különben teljesen egészségesek, gyakran felesleges.
"A gyermekek 'normális' növekedési és fejlődési üteme egy igen széles skálán mozog. Ha egy gyerek amúgy egészséges és a saját növekedési görbéjét követi, a szülőknek legtöbbször megnyugtatás és visszaigazolás kell, hogy gyermekükkel minden rendben van, nem pedig tesztek sorozatának elvégzése.' - nyilatkozta Dr. Paul Kaplowitz, az AAP Endokrinológia részlegének vezetője.
Hormonvizsgálatok elvégzése például teljesen fölösleges lehet olyan gyermekeknél, akiknek testszagon és a nemi szervük szőrösödésén kívül a pubertás egyéb korai jeleit nem mutatják, mint például növekedési kiugrás vagy az emlők növekedése. Annak ellenére, hogy az endokrin elváltozásokra irányuló szűrővizsgálatokat legfőképp az átlagnál alacsonyabb növésű gyerekeken végzik, csak az esetek 1%-ában áll ténylegesen endokrin betegség a háttérben.
A D-vitaminhiány szűrése csak azoknál a gyerekeknél volna helyénvaló, akiknél egyéb társuló tünetek, például alacsony csonttömeg is egyidejűleg megfigyelhető. Az elhízott gyerekeknél pedig csak akkor érdemes pajzsmirigyvizsgálatokba kezdeni, ha a növekedési rátájuk abnormálisan alacsony, vagy pajzsmirigyzavar egyéb jeleit is mutatják.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék