Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Túl korán ébred!

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2021. január 24.

Forrás: Kismama magazin

Az alvási szokások nehezen befolyásolhatók, már a kicsiknél megmutatkozik a pacsirta- vagy bagolytermészet. Viszonylagos, hogy mit érez a család túl korai ébredésnek.

Jó, ha az iskolás reggel hatkor ébred, mert kényelmes készülődéssel indul a nap. Bosszantó azonban, ha a gyesen levő kismama még ilyenkor sem aludhatja ki magát, mert egy hajnali kiskakas ébreszti. A kisgyerek tele van energiával, egész nap hajtja a világ felfedezésének vágya, siet, nehogy lemaradjon valamiről, ezért is ugrik ki reggel olyan korán az ágyból. Belső órájának átállítása szinte lehetetlen. Ha a családnak is megfelelő, megpróbálhatjuk este később lefektetni.
Legalább egy hétig kell kísérleteznünk, de valószínűleg nem járunk sikerrel. Jobb, ha magunk számára igyekszünk elviselhetőbbé tenni a korai órákat. Többféle módszerrel próbálkozhatunk a család életritmusának, a gyerek temperamentumának, illetve egyéni igényeinknek megfelelően, de fogjuk vissza elvárásainkat: egy-egy módszerrel legfeljebb félórát nyerünk!

Túl korán kelnek!


  • A reggeli világosság ellen már este gondosan sötétítsük el a szobát. Így azt az érzetet kelthetjük az ébredező gyerekben, mintha még alvásidő volna.
  • Vegyük magunk mellé az ágyba, és együtt szundizzunk még egy kicsit.
  • Vegyünk erőt magunkon, és keljünk fel. Használjuk ki a zavartalan, kettesben töltött csendes időt gyurmázásra, festésre, rajzolásra, képeskönyv-nézegetésre. Jó időben már nyitáskor a boltban, piacon lehetünk - alig vannak ilyenkor vásárlók, könnyebben elférünk a kicsivel. Nyáron a hajnali órákban a legideálisabb a hőmérséklet egy kis sétához.
  • Párunkkal felváltva vállaljuk a reggeli ügyeletet.
További cikkek alvás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék