Kisgyerek

Tüdőgyulladás

A tüdő szövetének önálló, gyulladásos betegsége, melyet bizonyos esetekben nátha, köhögés és hörghurut előz meg.
2007. November 11.

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

Általánosságban a tüdőgyulladásról

A tüdőgyulladás a tüdőhólyagocskák és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése.

Kialakulásuk oka szerint a tüdőgyulladás lehet bakteriális,vírusos, úgy nevezett kevert vagy másodlagos (pl. hurutos betegségek, influenzákat követő tüdőgyulladások), aspirációs (idegen test belégzése után alakul ki), illetve allergiás eredetű.

Ha a kis betegnek rendkívül rossz a közérzete, köhög, szaporán lélegzik, nyög, nehezen kap levegőt, kórházi kezelésre van szüksége. Egyébként elesettség, bágyadtság, láz, köhögés és kimondottan rossz közérzet jellemzi a gyereket.

Az orvos minden esetben gyógyszer szedését írja elő. Ajánlatos gyakran szellőztetni, mellkasát mellkaskenőccsel is bekenhetjük, majd adjunk rá meleg felső részt. A házi gyógymódként ismertetett eljárások nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, csupán kiegészítésül szolgálnak!

Tünetek

A tünetek alapján a megbetegedésnek két fajtáját különítjük el: a heveny és az atípusos formát.

A heveny tüdőgyulladást többnyire baktériumok okozzák, általában felső vagy alsó légúti hurut előzi meg. A légúti gyulladás után hirtelen a láz megemelkedik, a köhögés fokozódik. A légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom is jelentkezhet. A beteg gyermek elesett, bágyadt, légzése szaporább, gyakran mindehhez nehézlégzés is társul. Csecsemőkorban gyakran hányás, hasmenés is jelentkezik.

Az atípusos tüdőgyulladást leggyakrabban vírusok okozzák. Általános tünetek: láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalmak, köhögés.

A tüdőgyulladás kivizsgálásához az általános vizsgálat mellett mellkasi röntgenfelvétel, illetve laboratóriumi vizsgálatok is tartozhat azért, hogy a kórokozó kimutatása megtörténjen, és így a beteg célzott terápiát kaphasson.

Kezelés

A kezelés mindenképpen gyógyszeres kezelést jelent, az antibiotikus terápiát azonnal meg szokás kezdeni. Az antibiotikum megválasztása során figyelembe veszik a tüdőgyulladás jellegét, kiterjedését, a beteg életkorát, általános állapotát.

A kezelés fontos szerepet kap a megfelelő otthoni ápolás: a gyermeknek ágynyugalomra van szüksége.

Csecsemőknél fontos a szoptatás folytatása, támogatása, nagyobb gyermekeknél kímélő, zsírszegény, szénhidrátdús étrend szükséges. Ha a gyermek étvágytalan,akkor felesleges erőltetni az evést, de a folyadékbevitelre mindenképp nagy szükség van. Ha a gyermek hány, akkor a hiányzó folyadékot kórházi körülmények között kell pótolni.

Fontos a gyakori szellőztetés, akár a nyitott ablak közelében alvás is.

Megelőzés, gyógyulás

Mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünknek ne legyen tüdőgyulladása?

  • minél tovább szoptassunk
  • ősszel és télen is menjünk friss levegőre
  • kerüljük a zárt légterű, zsúfolt helyeket (bevásárlóközpontos), tömegrendezvényeket
  • figyeljünk a megfelelő minőségű táplálkozásra és elegendő folyadékbevitelre
  • kezdődő hurutos tünetekkel se vigyük a gyermeket gyerekközösségbe
  • léteznek védőoltások a tüdőgyulladást kiváltó két okozó ellen (Pneumococcus,Hemophilus influenzae B törzse)

A betegek általában két hét alatt teljesen meggyógyulnak.

Kapcsolódó cikkeink tüdőgyulladás témában:

Forrás: Kismama magazin