Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Trükkök fogzási fájdalomra

Szerző: Jaksa Petra

2017. július 11. | Frissítve: 2019. október 31.

Forrás: babaszoba.hu

Nyugtalan, nyűgös, nyáladzik, egész nap a szájában a keze, éjszaka felébred - minden anyuka ismeri a fogzással járó kellemetlen tüneteket. Most adunk néhány ötletet, mivel csillapíthatjuk a gyerek szenvedését (és egy kicsit saját magunkét)!

Trükkök fogzási fájdalomra

Általánosságban elmondható, hogy 6 hónapos kor körül jelentkeznek aktívan a fogzással járó tünetek, de vannak, akiknél már jóval korábban beindul a folyamat. Íme néhány tipp, amivel enyhítheted a kicsi diszkomfort érzetét.

1. Masszírozd!

A tiszta ujjaddal, egy nedves textilpelenkával vagy gézzel nyugodtan finoman megmasszírozhatod időnként a kicsi ínyét, ha hagyja. A nyomás csökkenti a fogzással járó fájdalmat.

2. Helló, rágóka!

Nem mondunk újdonságot: a fogzásra kitalált szuper rágókák némelyik gyereknél remekül beválnak. Akár hűtőbe is teheted őket (nem fagyasztóba!), hiszen a hideg csökkenti a gyulladást és csillapítja a fájdalmat.

3. Répa és társai

Ha már megkezdtétek a hozzátáplálást, adhatsz a kicsi kezébe keményebb lehűtött zöldségeket, gyümölcsöket is (pl. répát, kígyóuborkát, almát), vagy akár kiflivéget is, amit kedvére rágcsálhat. Evés közben azonban soha ne téveszd szem elől a gyermeked, mert a leváló kis daraboktól egy pillanat alatt megfulladhat!

4. Cumisüveg-kérdés

Meglehet, hogy ilyenkor a baba nagy előszeretettel csócsálgatná egész nap a cumisüvegét. Ebben az esetben fontos odafigyelni, hogy kizárólag víz legyen benne, a cukros gyümölcslevektől és teáktól ugyanis hamar elromlanak az épphogy csak kibújt fogai.

5. Adj rá nyálkendőt!

Hogy megelőzd a baba nyakába folyó nyál miatt kialakuló bőrirritációt, a legjobb, ha fogzási időszakban mindig adsz rá nyálkendőt, és a szája körül is időnként szárazra törlöd a bőrt. Ha nagyon kipirosodna, netán ekcéma-jellegű tüneteket produkálna a baba, a legjobb, ha megmutatod az orvosnak!

6. Fájdalomcsillapító gélek, gyógyszerek

Már többféle recept nélkül kapható gél, krém kapható a patikákban, amelyekkel hatékonyan enyhíthetők a fogzási fájdalmak. Azonban fontos tudni, hogy amelyik lidokaint tartalmaz, nem kenegethető korlátlanul (maximum kétszer-háromszor)! Ha nagyon nagy fájdalmai vannak a kicsinek, egyszer-egyszer paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót is használhatunk, ám ezekkel sem szabad túlzásba esni. Bármit is alkalmazunk, előtte kérjük ki a gyerekorvos tanácsát!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék