Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Több gyermek ehet naponta háromszor térítésmentesen

Szerző: Babaszoba.hu

2015. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

A kormány a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével egyidejűleg, szeptember 1-jétől lényegesen kiterjeszti az ingyenesen étkező gyermekek körét - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek.

Novák Katalint annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a femina.hu oldalon az jelent meg: a kormány úgy adna sokkal több ingyenes ételt, hogy annak árát az önkormányzatokkal fizettetné meg.

A több ingyenesen étkező gyerek több pénzt is igényel, azonban az összeg, amellyel a tárca kalkulál, és amennyit rászánnának az ingyenesség kiterjesztésére, egyszerűen nem lesz elég - idézi a honlap a vg.hu számításait.
Az államtitkár erre reagálva elmondta: ősztől a jelenleginél 172 ezerrel több, mintegy 358 ezer bölcsődés és óvodás korú gyermek étkezhet majd napi háromszor ingyenesen, aminek az idei központi költségvetés biztosítja a fedezetét.

A gyermekétkeztetés költségvetési előirányzata az elmúlt években jelentősen növekedett, 2010-hez képest az erre a célra fordított támogatás összege megduplázódott: 29 milliárdról csaknem 62 milliárdra emelkedett - tette hozzá.

Óvodai étkezés


"2016-ban 70 milliárd forintnak megfelelő összeg áll majd rendelkezésre a központi költségvetésben" - mondta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy a korábbi finanszírozási rendszer 2014-ben - az önkormányzatok javára - jelentősen átalakult, és feladatalapú finanszírozás lépett életbe.

"Ez a támogatási rendszer garantálja, hogy az önkormányzatok támogatás formájában hozzá fognak jutni az ingyenes gyermekétkeztetés bővítése kapcsán kieső bevételekhez, valamint a többletlétszámból fakadó esetleges kiadási többlethez" - fűzte hozzá.

Az új finanszírozási mechanizmusnak köszönhetően a megfelelő saját bevételi lehetőségekkel nem rendelkező települések a nettó - bevételekkel csökkentett - elismert kiadásukhoz szükséges valamennyi forrást megkapják - közölte Novák Katalin.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék