Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Több génről is kiderült, hogy szerepet játszik az autizmus kialakulásában

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 15.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új kutatás 16 új gént azonosított, amelyek szerepet játszanak az autizmus kialakulásában.

Több génről is kiderült, hogy szerepet játszik az autizmus kialakulásában
A kutatás a genetikai háttérben látja az autizmus kialakulásának fő szerepét. A kutatók 16 olyan gént találtak, amelyek felelősek lehetnek az autizmus spektrumzavar kialakulásában.
A kutatásban 2300 fő genetikai elemzését végezték el, köztök 500 olyan családét, ahol legalább két autista gyermek van. A kutatásban részt vevő gyerekek közül 960-an voltak autisták, 217-en nem.
69 olyan gént jelöltek meg a tudósok, amelyek az autizmus fokozott kockázatával járnak, ezek közül 16 gént korábban nem kötöttek az autizmushoz.
Az eredmények közelebb visznek annak megértéséhez, hogy a genetikai variánsok vagy mutációk hogyan jutnak át a szülőktől a gyerekekhez - mondta Elizabeth Ruzzo, az UCLA kutatója, a kutatás társszerzője.
- Amikor az autista gyermekek szüleit vizsgáljuk, és összehasonlítjuk őket olyan szülőkkel, akiknek nincs autista gyermeke, azt találjuk, hogy az autista gyerekek szülei jelentősen több, ritka génváltozatot hordoznak - mondta Ruzzo.
A tanulmány vezető szerzője, Daniel Geschwind szerint az olyan családok vizsgálata, ahol több gyermek is autista rámutatott az örökletes mutációk szerepére. Hozzátette, hogy lényeges különbség van a mutációk tekintetében ott, ahol egy gyermeket érint az autizmus spektrumzavar, mint azokban a családokban, ahol több gyermek is autizmussal él.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék