Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Titokzatos csomók

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2016. január 10.

Forrás: Kismama magazin

Egy-egy betegség alkalmával az orvos a gyerek álla alatti, nyaki, hónalji, esetleg ágyéki nyirokcsomóit is áttapintja. Ezek a védekezőrendszer részei, a nyiroknedvek a vérkeringéshez hasonlóan keringenek testünkben.

A nyirokcsomók kiszűrik a nyiroknedvekből a mérgeket, kórokozókat és védősejteket termelnek. Megnagyobbodásuk jelzi, hogy a szervezet valamilyen betegséggel küzd, de oltás után is várható ilyesmi.

Ezzel akár már egész korán is szembesülhetünk, némely újszülött szervezete például így reagál a négynapos korban kapott tuberkulózis elleni BCG oltásra. A duzzanat hathetes korban jelentkezik, borsónyi piros, nedvedző csomócska képében, nem kell aggódni miatta. Az oltások után jelentkező nyirokcsomó-megnagyobbodás mértéke mindig az egyéni adottságoktól függ, nem minden babára és gyerekre jellemző.

Nyirokcsomó-duzzanat a áll alatt


Az áll alatti nyirokcsomók garat- és mandulagyulladás esetén növekednek meg, míg a nyaki csomók bárányhimlőre, kanyaróra utalnak. Az ágyéki csomók duzzanatát akár lábgomba vagy benőtt lábujjkörmök is okozhatják.

Létezik egy érdekes, többnyire ősszel és télen jelentkező betegség, a macskakarmolási betegség, ami szintén okozhat nyirokcsomó-megnagyobbodást. Ilyenkor a nyirokcsomó-duzzanat magától is meggyógyul, bár enyhe lázzal is járhat, amit szintén orvosolni kell. A betegséget azok a cicák okozhatják, akiknek szabad a ki-bejárásuk, s emiatt a házon kívül összeszedhetnek valamilyen fertőzést.
Ha azt tapasztaljuk, hogy megnagyobbodott valahol egy nyirokcsomó bárhol a gyermekünk testén, minél előbb keressük fel a gyermekorvost. Nagyon minimális annak az esélye, hogy olyan olyan súlyos betegség áll a háttérben, mint a nyirokcsomórák, de fontos, hogy minél előbb lássa orvos a gyermeket.

Az esetek döntő többségében egyszerűbb betegségről van szó, mint pl. a garat- vagy mandulagyulladás, ami igen gyakori betegség gyerekkorban, de természetesen minél hamarabbi kezelést igényel. Mit érdemes még tudni a nyirokcsomókról?

Ezeket is olvasd el:
 • Miért betegednek meg folyton a kisgyerekek?
 • Rózsahimlő: tünetei és kezelése
 • Szájfájás
 • Macskakarmolási betegség

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék