Kisgyerek

Tippek, hogy megegye a gyerek a zöldséget is

Ha válogatós csemetéd van, aki szkeptikus a zöldségekkel szemben, próbáld ki az alábbi trükköket!
2020. Június 16.
Tippek, hogy megegye a gyerek a zöldséget is (Fotó: Getty Images)

A szülők tudják, hogy a zöldségek fontos tápanyagokban és rostban gazdagok, a gyerekekkel azonban nem olyan egyszerű megszerettetni ezeket a számukra gyakran furcsa ízű és textúrájú ételeket. – Sokszor 2-3 kóstoltatás után feladják a szülők az egyes zöldségek kínálását, pedig a tanulmányok szerint egy-egy új zöldséget akár 10-15 alkalommal is meg kell kóstoltatni a gyermekkel, különböző fogásokban, mielőtt azt elfogadja – mondta Jennifer House, dietetikus és háromgyermekes édesanya a Today’s Parent-nek.

A portál össze is gyűjtött néhány módszert, amellyel ösztönözhetjük a gyermeket a zöldségfogyasztásra.

Változatos textúrák

House szerinte nem a népszerűbb zöldségektől kell a kevésbé népszerűek (például a kelbimbó) felé haladni, helyette, amit a család többi tagja eszik, azt érdemes a kisgyermeknek is ajánlani. A szakértő azt javasolja, próbálkozzunk különböző módon, sütve, főzve, nyersen – amit lehet -, párolva kínálni a zöldségeket, kisebb adagokban. A keményebb zöldségeket, mint a sárgarépa és a zeller, a fulladásveszély miatt kínáljuk reszelve a kisgyermeknek.

Hagyjuk, hogy részt vegyen az előkészületekben is

Ha már a bevásárláskor láthatja a kicsi a zöldségeket, és választhat ő valamit, ami szimpatikus neki, lehet, hogy szívesebben fogyasztja majd a vacsoránál. Ha van kertünk, engedjünk, hogy segítsen a zöldségekkel, a vacsorakészítésnél pedig vonjuk be például a zöldségmosásba. Van, akinek egy zöldség témájú könyv olvasása is segíthet.

Legyenek izgalmasabbak a zöldségek

Nem kell a zöldséget feltétlenül önmagában adni a kisgyereknek, párolhatjuk egy kevéske vajjal, készíthetünk hozzá mártást, mártogatóst, stb. A zöldség fasírttal is érdemes próbálkozni, amibe egyszerre akár többféle zöldséget is beletehetünk.

Egy kis játék

Amikor a zöldségekről beszélünk, mondjuk el a gyereknek, hogy ezek az ételek segítenek, hogy egészségesebb, erősebb legyen. Ha van például kedvenc szuperhőse, mondhatjuk azt, hogy bizonyára ő is fogyaszt zöldséget, hogy erős legyen.

Ne rejtsük el a zöldségeket

– Nem feltétlenül jó stratégia elrejteni az ételben a zöldséget, mert a gyermek előbb-utóbb úgyis kitalálja, hogy benne van, és nem fog megbízni ezekben az ételekben – mondta House. Természetesen nem baj, ha valamibe teszünk pürésítve is zöldséget, csak mondjuk el neki, hogy az adott fogásban pontosan milyen zöldség van és milyen formában.  A szakértő szerint fontos a felelősség megosztása ez ügyben: a szülő felelős azért, mit, mikor és hol eszik a gyermeke, míg a kisgyerek azért, hogy kiválassza, meg tudja-e enni ezeket, és mennyit eszik az ételekből. Még a zöldségekkel kapcsolatban is.

Forrás: todaysparent.com