Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tippek, hogy egyszerűbb legyen a gyerek fésülése

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 16. | Frissítve: 2021. november 26.

Forrás: babaszoba.hu

Ha nálatok is valódi tortúra a fésülködés, és a gyermeked szinte irtózik a fésű vagy a hajkefe látványától is, a következő trükköket érdemes lehet kipróbálnod.

Vannak olyan gyerekek, akiknél a reggeli fésülködés felér egy küzdelemmel, és rendszeresen kíséri hiszti, toporzékolás, sikítozás a procedúrát. A rendszeres fésülködésre nem csak azért van szükség, hogy szebb legyen a haja, hanem segíti az összegubancolódott haj kibontását is, fellazítani a szennyeződéseket, az esetlegesen rátapadt port. A száraz fejbőrű gyerekek számára azért is hasznos, hogy több olaj jusson a fejbőr felszínére.
Tippek, hogy egyszerűbb legyen a fésülködés (Fotó: Getty Images)

A gubancok megelőzése

A gubancok kezelésére a legjobb stratégia, ha egyáltalán nincsenek gubancok. Természetesen nem lehet ezeket teljesen kiküszöbölni. Ha rövidebbre van vágva a haja, vagy copfba, fonatba rendezed, az is segíthet. Egy másik trükk a kusza tincsekre, ha óvatosan samponozol, és csak átmosod a haját samponnal ahelyett, hogy nagyon habosan bedörzsölnéd.

A megfelelő eszközök

A gubancok fájdalommentes kibontásához szükség lesz egy fésűre, amelynek egymástól távol elhelyezkedő, nagyobb fogai vannak, és ami nem karcolja fel a fejbőrt. A hajkefe fogai legyenek lekerekített végűek, és inkább legyenek laposak, mint ívesek. Ha a gyermeknek erős, göndör haja van, olyan hajkefét érdemes választani, amelynek erős fogai vannak, nagyobb távolságra egymástól. A fésűket célszerű időnként kimosni habos, szappanos vízben.
A nagyon makacs fürtök esetén egy gubancoldó spray is segíthet, és a babahajakat is könnyebb a helyükre fésülni utána.

Legyen szórakoztató

A gyerekek nagyszerű tulajdonsága, hogy bármiben meg tudják látni a játék lehetőségét. Egy otthoni "fodrászat" megnyitásához a fürdőszobában semmi másra nincs szükség, csak egy székre a tükörrel szemben, a fésűkre, és egy kis színészi vénára. Fogadd tehát a kis ügyfelet a fodrászszalonban, ahelyett hogy az előszoba tükör előtt fésülnéd ki gyorsan a haját. Segíthet az is, ha ő maga egy hosszú hajú babát fésülhet közben, mintha ő is fogadna egy kis ügyfelet.

Engedd, hogy ő csinálja

Néha az is elég, ha gyermeked lehetőséget kap arra, hogy ő fésülje vagy mossa meg a saját haját, készítse el a frizuráját. A fésülésnél jó trükk lehet, ha megengeded, hogy ő fésülje át először a haját, majd te, hogy megszabadítsd a gubancoktól. Időnként engedd meg neki, hogy ő fésülje meg a te hajadat.
Ha sikerült elérni, hogy gubancmentes legyen a haja, a gyermeked választhat magának valamilyen hajkiegészítőt is, például csatot, hajpántot, sapkát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék