Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tippek gyermeked egészséges immunrendszeréért

Szerző: Branded content

2021. március 22.

Forrás: babaszoba.hu

Mire van szüksége a totyogóknak, hogy formálódó immunrendszerük egészséges, erős lehessen? Adunk néhány hasznos tippet.

Tippek gyermeked egészséges immunrendszeréért (fotó: Getty Images)
Immunrendszerünk minden nap azon munkálkodik, hogy megvédjen bennünket azoktól a kórokozóktól, amelyek megbetegíthetnek bennünket.
De mi a helyzet a gyermekekkel?
Mivel a gyermekek immunrendszere egy hosszabb érési folyamaton megy keresztül, mire optimális működése kialakul, így ők esendőbbek a fertőzéses megbetegedésekkel szemben. Mivel támogathatjuk gyermekünk egészséges immunrendszerét?

Tippek gyermeked egészséges immunrendszeréért

Szoptatás

Amint megszületik gyermekünk, szinte azonnal megkezdjük immunrendszerének erősítését azzal, hogy szoptatjuk. Nagyon fontos: a kizárólagos szoptatás biztosítja hat hónapos korig az ideális táplálékot a babáknak.

Változatos, kiegyensúlyozott étrend

Ahogy életének első fél évében a kizárólagos szoptatás, úgy a későbbiekben a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos étrend lesz a gyermek immunrendszerének legfőbb támasza. Ebben a szezonális és helyi zöldségek és gyümölcsök mellett a gabonafélék, húsok (és alternatívái), tej-és tejtermékek valamint zsiradékok is helyet kell, hogy kapjanak.
Mindehhez pedig elengedhetetlen természetesen a megfelelő folyadékpótlás is!

Aludjon eleget!

Az egészséges étkezés mellett a megfelelő alvás is elengedhetetlen a gyermekek számára. Az alvás során szervezetünk pihen és regenerálódik, ami szintén nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kisgyermekeknek 11-14 órára, az óvodásoknak pedig 10-13 órányi alvásra van szükségük.

Biztosítsd a füstmentes környezetet!

Nagyon sokat tehetsz gyermeked immunrendszeréért, ha leteszed a cigarettát, és erre bátorítod a többi, dohányzó családtagot is. A cigarettafüst több mint 7000 káros vegyi anyagot tartalmaz. Mivel a gyermekek gyorsabban lélegeznek és szervezetük természetes méregtelenítő rendszere még kevésbé fejlett, így ők a felnőtteknél fogékonyabbak a passzív dohányzás káros hatásaira.

Hagyjátok magatok mögött a betondzsungelt!

Amikor csak lehetőségetek van, menjetek kirándulni, mozogni, keressétek a parkokat, erdőket, a természetes környezetet! Kutatások bizonyították, hogy az elvárosiasodott területeken élő gyermekek nem kerülnek kapcsolatba természetes anyagokkal, így immunrendszerük megfelelő érése sem biztosított. Emiatt pedig kifejezetten magas köztük az autoimmun megbetegedések előfordulása.

Legyen tiszta a keze!

Bár a kézmosás önmagában nem immunerősítő hatású, de fontos szerepet kap abban, hogy csökkenthessük a gyermek immunrendszerének terhelését.
Különös figyelmet kell fordítania a kéz higiéniájára az étkezések előtt, vécéhasználat után, valamint az orrfújást, köhögést és tüsszentést követően. Mindig mosson kezet az apróság mindenféle kültéri tevékenység után és akkor is, ha házi kedvenceitekkel játszott. A kézmosási rutin könnyebben beépül a hétköznapokba, ha a gyerkőc maga választhatja ki kedvenc színes kéztörlőjét és a számára kedves szórakoztató formájú, színű és illatú szappant.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

Sok szülő hiszi úgy, hogy csak az antibiotikumtól fog gyermeke meggyógyulni, ezért vírusfertőzésre, lázra is követelik a gyermekorvostól ezeknek a felírását. Valójában ezek a készítmények nemcsak nincsenek hatással az aktuális vírusfertőzésekre, de számtalan mellékhatásuk lehet.
Tudtad, hogy belünk az egyik legnagyobb immunszervünk? Az antibiotikumok sajnos nemcsak a kórokozó baktériumokat pusztítják el, hanem a bél mikrobiomjában található hasznos baktériumokat is, így gyermeked szervezete is védtelenné válik.

Immunrendszer-erősítés? Csak az életkorának megfelelő készítménnyel!

Az immunrendszer erősítés egyik gyakori kérdése, hogy adjunk-e bármilyen multivitamin-készítményt a kicsiknek. Óriási kínálat és a szülők is bizonytalanok abban, hogy a számtalan népszerű készítmény közül melyikre lehet szüksége a gyermeknek.
A gyerekekre nem tekinthetünk úgy, mint kis felnőttekre, akik ugyanazokat az étrend-kiegészítőket szedhetik, mint mi felnőttek.
Ne feledd! Ebben az időszakban a gyermekek immunrendszere még intenzíven fejlődik, amihez felelős szülőként elsősorban változatos és kiegyensúlyozott étkezéssel járulhatunk hozzá. A csecsemők az anyatejből (vagy ennek hiányában a megfelelő anyatej-kiegészítő tápszerből) a legtöbb szükségletüket ki tudják elégíteni, 1 éves kor után pedig az asztalra kerülhetnek az ún. junior italok is. Ezek olyan - a kisdedek igényeihez igazított - tejalapú tápszerek, amelyek vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezeknek a készítményeknek hála többek között nemcsak a megfelelő C-és D-vitamin bevitelről, de a vasbevitelről is könnyedén gondoskodhatunk.

(X) SZPONZORÁLT TARTALOM
A cikk elkészítését a Milumil támogatta.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék