Kisgyerek

Tippek a jó testvéri kapcsolat erősítésére

Ha a testvérek jól kijönnek egymással, akár órákig is képesek eljátszani együtt. De ha bosszantónak találják a másikat, az sorozatos veszekedéseket eredményezhet.
2020. Június 16.
Tippek a testvéri kapcsolat erősítésére (Fotó: Getty Images)

A Babycenter összegyűjtött néhány módszert, amellyel segítheted a testvérek közötti kapcsolat erősítését.

Ösztönözd az együttműködést

Ha a testvérek látszólag soha nem értenek egyet, segíts nekik konszenzusra jutni. Ehhez motiváld őket, hogy közösen ötleteljenek dolgokról. Például ha terveztek egy családi napot, kérd meg őket, hogy közösen dolgozzanak ki 3 javaslatot, amelyben egyetértenek, arra vonatkozóan, mit szeretnének csinálni. Ezután neked már csak ezekből kell választanod egy javaslatot, tudván, hogy bármelyik is lesz az, gyermekeid elégedettek lesznek vele.

Mondd el nekik, hogy rendben van, ha nem értenek egyet mindenben

Érthető, ha azt szeretnéd, hogy soha ne veszekedjenek egymással a gyermekeid, de ez nem reális elvárás. Ehelyett segíts inkább megérteni a gyerekeidnek, hogy teljesen normális, ha nem értenek mindig, mindenben egyet. Ismerd el, hogy kihívást jelenthet időnként egy testvér, de mutass rá az előnyeire, hogy mindig van velük valaki, akivel együtt játszhatnak. Próbálkozhatsz azzal is, ha testvérekről szóló könyveket olvasol nekik, illetve ha a testvérek közötti kihívásokról is beszéltek. Dolgozzatok ki közösen stratégiákat, amelyekkel meg tudják oldani a problémáikat.

Ne állítsd őket szembe egymással

Ha gyermekeid egymással vitatkoznak, próbálj semleges maradni, és ne állj valamelyik oldalra. Hogy elkerüld a versengést, próbáld ne összehasonlítani őket. Ahelyett például, hogy azt kérdeznéd: “Miért nem tudsz összepakolni magad után úgy, mint a testvéred?”, mondd inkább: “Nahát, úgy tűnik, így nagyon szép rend van. Kíváncsi vagyok, a másik szobát rendbe tudjátok-e tenni közösen!”. Amikor csak lehet, ösztönözd őket együttműködésre, hogy ezzel is megelőzd a veszekedést.

Forrás: babycenter.com