Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tesós könyvek: mit olvassatok a nagyobbikkal, ha bővül a család?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 24. | Frissítve: 2021. február 9.

Forrás: Kismama magazin

Nem egy olyan történet kering az anyukatársak között, hogy a nagytesó előbb tudja, van valaki a pocakban, minthogy azt a teszt kimutatná. Nem elég azonban ennyivel elintézni a tesóvá válás kérdését, egy-egy jól megválasztott könyv jó szolgálatot tehet.

Tesós könyvek: mit olvassatok a nagyobbikkal, ha bővül a család?

Alona Frankel: Elefántkönyv. Kiselefánt születik.
Pozsonyi Pagony Kft., 2011.
2-5 éves gyerekeknek

Egészen kicsi elsőszülöttek és szüleik kezébe kívánkozó kiadvány: szépen, kifejező rajzokkal tárgyalja és dolgozza fel a trónfosztott nagytestvér érzéseit, aki úgy érzi, háttérbe szorul. Milyen az, ha a színes dzsungelben a közös mókát és kacagást felváltja a magány, az elhanyagoltság, mert a fehér kiselefánt szerint rá már senki sem figyel? Szöveg nélkül is jól értelmezhető a történet a testvérféltékenység oldására.
Finy Petra: A tesó ügy
Pozsonyi Pagony Kft, 2009.
2-5 éves gyerekeknek

Kisgyerekek nyelvén megírt, fantáziadús történet, amit Emma, az ovis nagylány mesél el. Milyen utat jár be egy édesanya és egy nagytesó, míg a pocakban növekszik a kicsi? Mi történik a szülés után, hogy fejlődik majd az új jövevény? Miként válik vérbeli kis cinkossá a nagy mellett? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket jár körbe ez az alapmű.
Csapody Kinga: Tesó lettem - Avagy miért és mire jó egy kistesó
Manó Könyvek Kiadó Kft., 2014.
3-6 éveseknek

Tipikusan a szülő segítségével feldolgozandó olvasmány (és a meghatározott korosztályt inkább a nagyobbak felé érdemes kitolni), arról, hogy egy kistesó nem nyűg, nem anyu szeretetének egyedüli várományosa, hanem egy új lehetőségekkel kecsegtető családtag, aki a nagy játszópajtása lesz. Vicces és kedves tippeket ad arra, hogyan lehetnének a nagyok várandós édesanyjuk segítségére, vagy miként vegyék ki a részüket a testvérvárásból.
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Manó Könyvek Kiadó Kft., 2016.
3-6 éves gyerekeknek

A Barátnőm, Bori sorozat témába vágó kötete, klasszikus történetvezetéssel, kicsit talán didaktikusan. A mese arról szól, hogy Borit miként vonja be a család a születendő kicsivel kapcsolatos történésekbe, döntésekbe, ő pedig izgul, kérdez, türelmetlen, kíváncsi és várakozó egyben.
Harry Horse: Kisnyuszi testvérkéje
General-Press Kiadó, 2011.
3-6 éves gyerekeknek

Aranyos történet, nagyon édes rajzokkal, és szülői szemmel nézve elég ügyesen körüljárja a kistestvér témát, ráadásul egyből három baba is érkezik a nyuszicsaládba. A kisnyuszi, aki a tesók érkezésével már nagynyuszivá válik, igyekszik is kivenni a részét a kicsik körüli teendőkből, de sajnos nem úgy sikerülnek a dolgok, mint ahogy ő eltervezte. A puha borító elég furcsa döntés a célcsoport életkorát tekintve.
+1 Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány
Móra Könyvkiadó, 2012.
3-6 éves gyerekeknek

Habár nem kifejezetten tesós kiadvány, mégis örök klasszikus, amit kislányként talán még mi magunk is forgattunk. Az eredetileg 1971-es könyvet a Móra kiadó szerencsére újra kiadta, így gyermekünk felkészítésében is nagy szerepet kaphat, ha másodszor is gömbölyödik a pocak. Egy kislány, Marika történetét meséli el, onnantól, hogy szülei vágytak rá, egészen odáig, hogy megszületik és hazahozzák a kórházból. Egy finom kis felvilágosítás is egyben arról, hogy miként növekszik az embergyerek az anyukája hasában, majd hogyan jön világra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék