Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tényleg segít a húsleves, ha megfázott a gyerek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 16. | Frissítve: 2021. november 30.

Forrás: babaszoba.hu

Ha valaki megfázik, a nagymama receptje alapján készült csirkehúslevesből valószínűleg főz neki valaki egy adaggal. De vajon van tudományos alapja a leves gyógyító erejének?

Tényleg segít a csirkehúsleves, ha megfázott a gyerek? (Fotó: Getty Images)
Dr. Daniel Flanders, torontói gyermekorvos szerint csirkehúslevest adni a beteg gyermeknek azért lehet jó ötlet, mert folyadékként segíti a hidratációt, emellett pedig elektrolitokban gazdag, így segíti a beteg gyógyulását. A húslevest évszázadok óta főzik a náthás, influenzás családtagoknak, így jó lenne, ha volna tudományosan is alátámasztható hatékonysága. Egy 2000-ben készült, a Chest orvosi folyóiratban megjelent kutatás szerint a csirkehúsleves bizonyos összetevői - például a zsírok és a zöldségek kombinációja - gyulladásgátló hatásúak, és így enyhíthetik a felső légúti fertőzések tüneteit.
Egy korábbi tanulmány szerint a forró leves jobban segíti az orrváladék ürülését a forró vizes gőzölésnél. A forró vizes gőzölés ugyanis enyhíti az orrdugulást, amire a csirkehúsleves fogyasztása is képes, további előnye pedig, hogy a szervezet hatékonyabban reagál rá aromái, íze miatt.
Dr. Flanders szerint ugyan nincsen elegendő meggyőző orvosi bizonyíték ahhoz, hogy gyógyszerként lehessen kezelni a húslevest, de ő is úgy véli, hogy bizonyos szempontból előnyös a fogyasztása. Ez pedig nem más, mint a placebo hatás, hiszen általában családi tradíció, hogy húslevest adunk a betegeknek, és ha azt mondjuk a gyerkőcnek, hogy a nagymama is mindig ezt főzte, és segített, akkor ő is hinni tud benne.
Ha azonban a gyermek nem szereti a húslevest, nem kell ráerőltetni, enélkül is meg fog gyógyulni. Ilyen esetben másképp kell gondoskodni a hidratációról és az elektrolitokról, például valamilyen elektrolitokat tartalmazó itallal, vagy sós keksszel és frissen préselt gyümölcslével.
A hidratálás mellett a pihenés a megfázás leghatékonyabb ellenszere, és persze ha a gyermek belázasodna, akkor a lázát is csillapítani kell. - Amit még javasolni szoktam a szülőknek, az a sok ölelés és gondoskodás - mondta Dr. Flanders -, aminek végül is a húsleves is a része.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék