Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Teljesen sikerült felszámolni a járványos gyermekbénulást Afrikában

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 25.

Forrás: 444.hu

Az egész afrikai kontinensről eltűnhet a poliovírus okozta megbetegedés, a járványos gyermekbénulás, melynek felszámolásáért évtizedek óta folyik a küzdelem.

Teljesen sikerült felszámolni a járványos gyermekbénulást Afrikában (fotó: Getty Images)
Az utolsó megbetegedést négy évvel ezelőtt regisztrálták Nigéria északi részén, és a kérdéssel foglalkozó szakbizottság a Guardian afrikai tudósítói szerint hamarosan bejelentheti, hogy a vírus teljesen eltűnt a kontinensről - adta hírül a 444.hu.
1996-ban még 75 ezer gyerek bénult le a vírustól Afrika országaiban. Az elmúlt évtizedekben nagyon komoly nemzetközi egészségügyi és oltási kampány zajlott Afrikában.
A kezdeményezés mögött az 1988-ban létrehozott Global Polio Eradication Initiative állt, melyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) töltött be központi szerepet, de számos kormány, helyi vezetők, az Unicef, az amerikai járványügyi hatóság és a Bill és Melinda Gates Alapítvány is részt vett, és kontinens-szerte több millió önkéntes segítette a munkájukat.
A kezdeményezés legnagyobb kihívását az oltásellenesség jelentette. A következő nagy kihívás a túlélők életkörülményeinek javítása lesz, hiszen sokan vannak, akik ugyan túlélték a betegséget, de egy életre megbénultak. Nigériában például a poliotúlélők 90 százaléka él szegénységben.
A mostani bejelentés a vad vírusról szól: 16 afrikai országban jelenleg is vannak kisebb kitörések a vakcinában lévő legyengített vírus miatt, ami olyankor fordulhat elő, ha egy közösségben még nem elég magas az immunizáltság szintje. A tervek amúgy úgy szólnak, hogy amint eltűnik a vad vírus, akkor az egészségügyi szervezetek átállnak majd egy másik oltóanyagra, melyben már olyan vírusok vannak, melyek képtelenek fertőző állapotba mutálódni.
Az elmúlt évtizedek küzdelmeinek hatására világszerte jelentősen visszaesett a betegség előfordulása: míg a poliovírus 1988-ban még évi 350 ezer megbetegedést okozott, addig 2018-ban már csak 33-at regisztráltak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék