Kisgyerek

Távmunka számítógéppel – az anyák esélye

Összekötő láncszem a családi szerepek és a munkavégzés között? A nők életében talán a számítógép-használat illetve az internet válhat azzá.
2007. Október 23.

Távmunkaként végezhető pénzkereseti lehetőséget az találhat, akinek megfelelő képzettséggel rendelkezik: elsősorban fordítók, könyvelők, hirdetésszervezők, piackutatók, írók, újságírók, de tanárokat, lektorokat, üzletkötőket is keresnek. A kevésbé képzettek sajtófigyelést, táblázatok összeállítását, szövegszerkesztést, adatbányászatot vállalhatnak.

Nem is kell megvárni a gyes lejártát, már otthon is dolgozhat, aki képes kitartóan menedzselni magát, és megfelelő a szakértelme. A távmunkás emellett legyen gyakorlott, megbízható ember, aki önállóan képes dolgozni. Az effajta munkavégzésnek általában feltétele a vállalkozói igazolvány kiváltása.

Családbarát háztartási gép

A távmunka legfőbb, többnyire nélkülözhetetlen kelléke a számítógép. Ha még nincs, vágjunk bele bátran a beszerzésbe! Sokan panaszolják, hogy nem tudják, mi is az a “pécé”, és zavarba jönnek az óriási választéktól. Mondjuk meg a szaküzletben, mire szeretnénk használni: szövegszerkesztésre, internetezésre, könyvelésre, vállalkozásunkhoz, fényképek tárolására, játékra. Számos üzletben felújított, jótállással árusított használt gépek közt is válogathatunk, amelyek lényegesen olcsóbbak a vadonatújaknál.

A távmunkához rendszerint elengedhetetlenül fontos az internet, amelyet Magyarországon ma körülbelül hatszázezer család használ. Az egyre inkább elterjedő otthoni internetezés hatalmas lehetőségeket nyújt a kismamáknak. Naprakészen követhetik a világ eseményeit, továbbtanulhatnak, vagy akár munkát is vállalhatnak a hálózaton. Családanyaként is számos olyan szolgáltatást vehetnek igénybe, melyekkel időt, energiát lehet megtakarítani. Így több marad a családra!

Tanulni sosem késő!

A számítógép kezelését – az úgynevezett felhasználói ismereteket – ma már számos helyen oktatják. Budapesten több intézményben kínálnak ingyenes képzést, bár ezeken a helyeken többnyire napi több órás padban ülést várnak el, amit egy kisgyermekes anya nehezen tud megoldani. Ehelyett tanulhatunk tapasztaltabb ismerőstől, akár saját nagyobbacska gyerekünktől – néhány óra alatt megérthetjük az egyszerűbb szoftverek használatát.

Természetesen kaphatóak oktató CD-k, illetve tankönyvek is. Létezik olyan tanfolyam, amit munkaügyi központok szerveznek kismamáknak, vagy a gyes lejárta után dolgozni készülőknek, ezeket igény szerint indítják. A pár hónapos, államilag elismert tanfolyamok végzettséget, szakmát adnak. Ezekről a lehetőségekről a helyi munkaügyi kirendeltségeken tudnak további felvilágosítást adni.

Végül nagyon fontos szerepük lehet a képzésben az ország közel négyszáz településén működő úgynevezett teleházaknak, ahol “mindenki irodájaként” lehet különféle hasznos szolgáltatásokat (internet, e-mail, fax, fénymásolás) igénybe venni. A teleházakat szinte mindenhol támogatja az önkormányzat vagy az állam, ezért szolgáltatásaik megfizethetőek vagy ingyenesek.

A nők tanulási képessége a szülés előtt, illetve az utána követő években jelentősen megnövekszik, ezért mindenkit csak biztatni tudunk, aki kezdőnek érzi magát ezen a pályán. A weboldal-készítés, a nyelvtanulás vagy egy rég vágyott diploma megszerzésével a gyes évei után egy piacképes tudással felfegyverzett, az anyaság büszke tudatával bíró munkaerő lép a piacra, és sikerre lesz ítélve!

Távmunkásként dolgoznak

Kata kirakatrendező volt első kisbabája születése előtt. A gyerekek gyorsan követték egymást, s mire hat év után visszament, az áruház, ahol dolgozott, külföldi tulajdonos kezébe került, az ő munkájára nem volt szükség. Férje barátja hívta fel figyelmét egy tanfolyamra, ahol pár hónap alatt megtanulta a weblap-készítést. Szépérzéke, grafikusi előképzettsége már eleve adott volt, valódi kirakatok után most virtuális boltok számára készít bemutatókat. Otthon dolgozik, délelőttönként négy órát, a fizetésével elégedett.

Vera német-magyar szakos tanárként végzett az egyetemen. Az államvizsga után szinte azonnal terhes lett. Három év alatt három gyermekük született, építkezésbe fogtak, vidékre költöztek. Az interneten talált egy fordítóirodát, majd több más lehetőséget is. Ma már újságcikkeket, szerződéseket, használati utasításokat fordít, mert ezekkel egy-egy éjszaka alatt megbirkózik.

Szépen keres vele, később könyvek, szakanyagok fordításával is szeretne foglalkozni. Ő a hajnali munka híve: este nyolckor megfürdeti, lefekteti gyerekeit, majd három-négy óra felé kilopódzik a hálószobából, és reggelig dolgozik. A korai kelést a korai lefekvéssel ellensúlyozza, nem fáradt, s a gyerekek észre sem veszik, hogy a mama dolgozni “jár”.

Teri üzletkötő, hat gyerek mellett vállalta el a munkát. A telefonkönyv-kiadó foglalkoztatja: a helyi vállalkozókat kell rábeszélnie a hirdetésre, és a megkötött szerződéseket postán beküldeni a céghez. Mindennapos ügyintézései, vásárlásai során jó kapcsolatba került a város szolgáltatóival, így könnyen megy neki a hirdetésszervezés. Munkahelyén alig látják személyesen, mégis majd minden elismerést megkap. Ez számítógép nélkül is végezhető távmunka-forma.

Ezeket is olvasd el:

  • Távmunka – hogyan?
  • A távmunka veszélyes lehet
  • Dolgozz otthon, gyerek mellett!
  • Számítógép – minél később vagy minél korábban?
  • Forrás: Kismama magazin