Kisgyerek

Társasozunk a kicsikkel

A fejlesztő játékok közt is első helyen lennének, meg akkor is, ha azt néznénk, mennyire szórakoztatóak. Karácsonyi ajándéknak is alkalmasak, hiszen ilyenkor a legtöbb család együtt van, és jut idő a játékra.
2011. December 05.

Összeállításunkat az idei év újdonságaiból és a kedvenceink közül válogattuk az ovis korosztály számára. Lássuk először, miért is jó társasozni!

– Először is: roppant szórakoztató, hiszen a legtöbb játéktípusnál egyfajta szerepjátékról van szó. A bábuknak kell végrehajtaniuk a küldetést, átverekedni magukat az akadályokon, és végül, lehetőleg elsőként, célba érni.

– A társasozás alapja a szabályrendszer ismerete és betartása. Ez a „tegyünk úgy, mintha” szituáció kezdetben nagyon új lehet a kicsiknek, de hároméves kor körül már gond nélkül nekivághatunk. A legegyszerűbb szabály a játékosok lépéssorrendjének betartása, aztán annak elfogadása, hogy a kocka annyit mutat, amennyit.

– Minden játéknál szükség van némi elvonatkoztató készségre. Csak apránként, hatéves kor felé közeledve alakul ki az a képesség, hogy a gyerek előre eltervezze több lépését, taktikát fejlesszen ki.

– A társasok is különbözők, vannak nyertes-vesztes típusúak, és vannak olyanok, amelyeket vereség nélkül is meg lehet úszni. Minél kisebb a gyerek, annál rosszabbul viseli, ha nem ő győz. Ugyanakkor finoman, apró lépésekben szoktathatjuk ahhoz, hogy a játékban elképzelhetően kedvezőtlen fejlemények is, még a legkisebb játékos számára is.

Új kedvencünk: A nagy szamócavadászat

Boribon és Annipanni ismerős figurái csalogatják a gyerkőcök tekintetét az egyszerű, négyzethálós táblára, ahol csupán annyi a feladat, hogy el kell jutni egy lépésről lépésre épülő útvesztőn keresztül a szamócalelőhelyig. A kis kártyák mindegyikén egy kis darab útvesztő látható: egyenes útszakasz, négyfele, kétfele ágazó, ide-oda kanyargó. Néha zsákutca kerekedik ki belőle, akkor kezdhetjük elölről. De a kicsiknek hamar rááll a szemük, hogy melyek az előnyös, melyek a kevésbé jó darabok. Dobókocka, számolás nem kell hozzá, egy játszma viszonylag rövid ideig tart, és szórakoztató. Játszhatjuk versengős vagy együttműködős változatban is.

Ajánljuk: 3-tól 7 éves korig

Keller és Mayer

Társasozunk a kicsikkel

Lelkes kerekítősöknek: Kerekítő Kukucska

Ha ismeritek és szeretitek, sőt, kívülről fújjátok J. Kovács Judit kerekítős mondókáskönyveit, ti is nagyon fogtok örülni ennek az ismerős rajzokkal díszített, ötletes memóriajátéknak. A kicsi korongokon a mondókáskönyvekből ismert versikék illusztrációi figyelnek, ezek közül kell ötöt letakarni a nagyobb méretű bújtatókorongokkal, persze úgy, hogy előtte gondosan megfigyeljük, mi hova került. Ezután színdobókockával dobunk, és ki kell találni, melyik képecske van például a piros bújtatókorong alatt. Játszhatjuk úgy is, hogy rögtön a mondókát is felidézzük!

Ajánljuk 3-tól 7 éves korig

Keller és Mayer

Társasozunk a kicsikkel

Colorama

A Ravensburger műhelyéből került ki ez az egyszerű kis szín- és formafelismerő játék, melyet két különféle dobókockával játszhatunk. Vajon ki találja meg a sok szétszórt forma közt éppen azt a szín-forma kombinációt, amit dobtunk? Ki készül el elsőként a teljes sorozattal? Többféle szabály szerint játszhatjuk, versengős és együttműködős változatban is.

Négyéves kortól

Többféle gyártótól

Társasozunk a kicsikkel

Bevezetés a stratégiai játékokba: Carcassonne

Ha a nagy szamócavadászat már megy, mint a karikacsapás, próbálkozhattok ezzel a szuper, minden korosztály számára izgalmas társassal, melynek során középkori várost építgethettek az útszakaszok és városrészek összeillesztésével. Négyéves kortól már megértik a gyerekek az illesztési szabályokat, de a taktikázáshoz még okosodniuk kell. Addig is a játsszátok az együttműködős változatot! Aki rászokott, többféle kiegészítő és bonyolító közül választhat.

Négyéves kortól

Hans im Glück