Kisgyerek

Táplálási gondok kisgyermekkorban

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran fordulnak elő etetési nehézségek. Számos esetben ezek csupán átmenetiek, de vannak olyan esetek is, amelyek mindenképpen orvosi kivizsgálást tesznek indokolttá.
2016. December 02.

Táplálási gondok kisgyermekkorban

Táplálási gondok közé sorolhatjuk a szoptatási nehézségeket, a bukást, a hányást, a tápszer vagy épp a cumisüveg elutasítását, az étvágytalanságot. A hozzátápláláskor is találkozhatunk etetési gondokkal: egy új íz vagy állag elutasításával, a kanál, a pohár el nem fogadásával vagy akár az egész étkezési helyzet elutasításával – foglalja össze a problémákat Dr. Gulácsi Ágnes, a gyogyhirek.hu-n megjelent cikkében.

Ha növekedésbeli elmaradást, fejlődésbeli lemaradást, hiányállapotot (vérszegénység, vitaminhiány), fuldoklást, visszatérő tüdőgyulladást, hányást vagy hasmenést tapasztalunk, akkor mindenképpen orvosi kivizsgálás indokolt.

Az evéshez számos terület együttes működésére van szükség, például a nyelés-légzés-rágás összehangolásához az idegrendszer, a motoros rendszer, az érzékelés és az érzékszervek megfelelő működésére van szükség. Az önálló evéshez és a szükséges önszabályozáshoz pedig elengedhetetlenül szükséges a szülő-gyermek megfelelő kapcsolata, ha ebben bármilyen probléma akad, az kihatással lesz az evés folyamatára is.

A gyogyhirek.hu cikke összeszedte a leggyakoribb kiváltó okokat, amelyek együttes hatása vezet a táplálási gondok kialakulásához.

1, Különféle orvosi okok

– koraszülöttség

– anyagcsere-betegség

– reflux

táplálékallergia

– felszívódási zavar

– krónikus szervi betegség

2, Étvágytalanság okai

– gyógyszerek mellékhatása

– táplálék-kiegészítő

– krónikus alultápláltság

3, Táplálási anamnézis

A túl korai hozzátáplálás ételallergiára, felszívódási zavarra hajlamosít.

A szülők és/vagy az orvosok a táplálék elutasításának megoldására sokszor rengetegféle tápszerrel, cumisüveggel vagy gyógyszerrel próbálkoznak. Sokszor különböző pszichológiai módszereket vetnek be, például figyelemeltereléssel, álometetéssel, erőltetéssel igyekeznek a gyerekbe imádkozni az ételt. A gyerek elutasítása általában ezekben a helyzetekben csak tovább fokozódik.

4, A család szerepe

Szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyermek életében a legfontosabb a szülői minta. Ha nincsenek közös, jól megélt étkezések a család életében, ha a szülők csak bekapnak valamit, ha az evéshez negatív érzetek társulnak (állandóan fogyókúrázó szülő), akkor hogyan várható el a gyermektől, hogy kedvvel egyen?

Ha pszichiátriai betegség, házastársi konfliktus, anyagi probléma van a családban, az is megzavarhatja az anya-gyermek kapcsolatot, ezáltal fokozza a táplálási zavar kialakulásának kockázatát – írja Dr. Gulácsi Ágnes.

5, Egyéni tényezők

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy vannak olyan gyerekek, akik nagyon aktívak, állandóan játszanak, nem érdekli őket az evés, soha nem éhesek, figyelmük könnyen elterelődik – ők a táplálási problémákkal küzdők egy jellemző csoportját alkotják.

Vannak gyerekek, akik sok energiát követelnek meg a környezetüktől, ahogy a cikkben olvasható, ők a nehéz temperamentumú gyermekek, akik több türelmet és erőt kívánnak meg a szüleiktől. Ettől aztán eleve elcsúszások lehetnek a szülő-gyerek kapcsolatban. Olyan gyerekek is vannak, akik azért küzdenek evési problémákkal, mert az átlagnál érzékenyebbek az ízekre, szagokra, ingerekre. Vannak, akik ragaszkodnak az állandósághoz, csak lassan tudják befogadni a változásokat.

A táplálék elutasítás a fentieken túl még sok mindenből adódhat. A szakértő tapasztalat az, hogy minél jobban erőltetik az etetést, a gyermek annál elutasítóbb lesz, és egy önfenntartó folyamat alakul ki. A szülők számára ez a helyzet nagy érzelmi terhet jelent, hiszen mindent megpróbálnak, mégsem jutnak eredményre. Az etetés, evés így az egész családnak stresszes, kimerítő, feszült helyzet lesz.

Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy komolyan vegyük a csecsemő- és kisdedkori táplálási problémákat és hogy orvosi és pszichológiai szemszögből párhuzamosan foglalkozzunk velük – összegez Dr. Gulácsi Ágnes.

Ez is érdekelhet:

Forrás: gyogyhirek.hu/babaszoba.hu