Kisgyerek

Tápanyagok, amelyek támogatják a kisgyerek agyfejlődését

A kisgyerekek életének első 3 évében az agyuk folyamatosan növekszik, miközben minden információt magába szív, és kialakítja, hogyan gondolkodjon, reagáljon, és oldjon meg fontos problémákat. Hogyan segíthetjük az agy fejlődését?
2021. November 04.
Tápanyagok, amelyek támogatják a kisgyerek agyfejlődését (Fotó: Getty Images)

Az agyfejlődést ösztönzik az olyan tevékenységek, mint például az olvasás, a zenehallgatás, az építőkockázás, a játék, és az is, ha engedjük felfedezni a környezetét. Emellett azonban a tápláló ételek is hozzájárulnak a kisgyermek agyának fejlődéséhez.

Az antioxidánsokat, a kolint, az omega-3 zsírsavakat és az összetett szénhidrátokat tartalmazó étrend különösen hasznosak. Nincs olyan, hogy “nem fontos” tápanyag, azonban ez a négy különösen jót tesz a gyermek agyfejlődésének – írja a whattoexpect.com.

  • Antioxidánsok: ezek a tápanyagok védik a kisgyermek agyát (és testét) a természetes károsodástól.
  • Kolin: ez a tápanyag nélkülözhetetlen az agy fejlődéséhez, a memóriához és az izomműködéshez. A kolin segíti az agy kommunikációját a test többi részével, és hozzájárul a hangulat szabályozásához is.
  • Omega-3 zsírsavak: ezek az egészséges zsírok – köztük az ALA, a DHA és az EPA – kulcsfontosságúak az agy és a szem fejlődése során, és segíthetnek a hangulat stabilizálásában.
  • Összetett szénhidrátok: rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonák az összetett szénhidrátok, melyek kulcsfontosságúak az agy működéséhez, mert ezek jelentik az agy fő üzemanyagforrását. Amikor a szervezet felveszi az összetett szénhidrátokat, azok glükózra bomlanak, amit a test és az agy energiaként használ fel. Az összetett szénhidrátokban található rost lassítja a szervezet energiafelvételét, ami biztosítja, hogy az agy lassú és egyenletes üzemanyagellátást kapjon.

Néhány remek agyserkentő étel a gyerekeknek

A legjobb agyfejlődést támogató tápanyagok közül több megtalálható az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben, a halfélékben, az olajos magvakban és a teljes kiőrlésű gabonákban. Többek között a következőkben:

  • marhahús
  • brokkoli
  • karfiol
  • áfonya
  • szeder
  • málna
  • eper
  • lazac
  • garnéla
  • tofu
  • lenmag
  • chia mag
  • dió
  • tojás és joghurt, hozzáadott omega-3-mal
  • teljes kiőrlésű gabonák (kenyérfélék, gabonafélék, tészták, kekszek, barna rizs)

Tippek, hogyan építheted be ezeket a gyermeked táplálkozásába

Kisgyerekeknél

  • Mogyoróvaj és dzsem: érdemes teljes kiőrlésű kenyérből készíteni, a dzsem pedig legyen áfonyából, málnából vagy eperből készült, melyek antioxidánsokban gazdagok.
  • Joghurt és bogyós gyümölcsök: a natúr joghurtba – ami kolinban gazdag – érdemes bogyós gyümölcsöket keverned.
  • Lazac: ebédre vagy vacsorára jó választás lehet a lazacfilé, vagy a teljes kiőrlésű kenyérrel vagy pitával tálalt lazacsaláta is.
  • Tojásrántotta: érdemes úgy készítened, hogy adsz hozzá egy kevés spenótot, vagy apróra vágott brokkolit, és némi sajtot. A tojássárgája különösen gazdag kolinban.

Fiatalabb gyerekeknek

  • Smoothie: görög joghurtból, gyümölcsből és egy kis tejből készítve.
  • Pirítós mogyoróvajjal és gyümölccsel: a teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóst kend meg mogyoróvajjal, és erre tegyél például eperszeleteket.
  • Házi diákcsemege: ha a gyermek nem allergiás a diófélékre, készíthetsz agyserkentő nasit dióból, teljes kiőrlésű gabonából, és némi aszalt gyümölcsből, például áfonyából.

Forrás: whattoexpect.com