Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tanítsuk fújni!

Szerző: Dr. Somi Ildikó

2003. július 2. | Frissítve: 2015. december 9.

Forrás: Baba Magazin

Sokszor kérdezik tőlem kisgyermekes szülők, hogyan lehet megtanítani a kicsit a helyes orrfújás technikájára. A válasz egyszerű: játékosan!

Különböző trükkös megoldásokat kell kitalálnunk, hogy a gyermek megértse, hogyan lehet hatékonyan, erőteljesen kifújnia az orrát. Ennek egyik módja például az, hogy az asztalra tollpihét (vattagombócot vagy pingponglabdát) teszünk és megmutatjuk a gyermeknek, hogyan tudjuk mi orrfújással (nem szájjal) átjuttatni hozzá a másik oldalra. Az ő dolga természetesen visszafújni a pihét csukott szájjal.

Lufi segítségével

A náthás gyermek orrdugulása a fülkürt funkciózavarát eredményezheti. Ausztriában kapható a gyógyszertárakban egy olyan lufi, aminek orrhoz illeszthető toldaléka van. A gyermekek a lufit mindig szívesen felfújják, akár az orrukkal is. Ezzel a módszerrel a fülszövődmények kialakulását is megelőzhetjük. Gondolom, egy ilyen szellemes szerkezetet akár házilag is elkészíthetünk, például egy vastag szívószálra rákötött lufi segítségével. A szívószál helyett talán még jobb ötlet a porszívós orrszívó orrillesztékét felhasználni erre a célra. A játékos szerkezet segítségével az orrfújás technikájára is rá lehet vezetni a gyermeket.

A helyes tisztítás

Az egészséges csecsemő piciny orra szerencsés esetben nem igényel tisztítást. Persze megváltozik a helyzet, ha már a kórházból náthásan érkezik haza a baba és az orrában váladék termelődik. A normál orrlégzés csecsemőkorban még fontosabb, mint a későbbi életszakokban. Bizonyára nem mindenki tudja, hogy az újszülött nem tud a száján levegőt venni, csak az orrán. Ebből adódik, hogy még enyhe náthával járó orrdugulás is jelentős zavart okoz a csecsemő táplálásában, fejlődésében.

Fontos védelem

A jó orrlégzés a mellről szopás elengedhetetlen feltétele. A felgyülemlett váladékot, a beszáradt pörköket el kell távolítani, és ha ezután sem szabadul fel a baba orrlégzése, akkor a csecsemőknek megfelelő koncentrációjú orrszpré használatát javaslom.

Tanítsd meg orrot fújni!

Az orrüreg nyálkahártyája fontos élettani működést végez: szűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. Ennek a három feladatnak akkor tud megfelelni, ha nem túl szennyezett a levegő, ha megfelelő a páratartalom és aktuálisan nincs vírus- vagy baktériumfertőzés az orrüregben.

A jól működő orrnyálkahártya védelmi rendszere az orrnyílás felé igyekszik kihajtani a bejutott idegen anyagokat. Előfordul, hogy az orrbemenetben beszáradva "pörköket" képez, amit megnedvesített fültisztító pálcával óvatosan ki lehet törölni. Mindig ügyeljünk rá, hogy egyik kezünkkel rögzítsük a csecsemő homlokát, nehogy elkapja a fejét, és sérülést okozzunk az orrban.

További érdekes cikkek a témában:
 • Fül-orr-gégészeti betegségek gyermekkorban
 • A gyerekek réme: az orrszívó
 • Orrszívás
 • Hogyan tanítsuk meg orrot fújni?


 • További Náthával kapcsolatos cikkek a témához kapcsolódó tudástár oldalon...

  Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék