Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tanácsok, amiket inkább ne fogadj meg, ha válogatós a gyereked

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 6. | Frissítve: 2021. május 25.

Forrás: babaszoba.hu

Milyen taktikák nem működnek, ha válogatós gyerekről van szó? A következő, elévült tanácsokat jobb, ha inkább nem fogadod meg.

Tanácsok, amiket inkább ne fogadj meg, ha válogatós a gyereked (Fotó: iStock)
Az első és legfontosabb, amit egy válogatós gyerek szülőjeként meg kell értened, hogy csemetéd nem azért nem eszik meg mindent, amit elé teszel, mert az őrületbe akar kergetni. Vannak gyerekek, aki egyszerűen nem szeretik bizonyos ételek textúráját, vagy furcsának találnak bizonyos színű ételeket. Emellett pedig egy biológiai ok is létezik, ugyanis a gyerekek ízlelőbimbói nagyon eltérően felosztásúak, mint a felnőtteké. Esetükben ugyanis több, az édes ízt érzékelő ízlelőbimbó van a nyelvükön, aminek evolúciós oka van. A savanyú és a keserű ízeket ugyanis a mérgező ételekkel hozzuk összefüggésbe, míg az édeset a biztonságossal.
Az olyan szülői taktikák, mint a megvesztegetés - "kapsz édességet, ha megetted a zöldséget" - vagy a kényszerítés, a szakemberek szerint nem működnek, és akár több feszültséggel is járhatnak. Nicper Silber, gyermek táplálkozási szakember szerint a válogatós étkezés ellen folytatott harc akkor lehet sikeres, ha nem hagyjuk harccá válni. - A szülőknek fel kell ismerniük, hogy ez is csak egy életszakasz, amelyet a gyermek majd ki fog nőni. Emellett azt sem várhatják el, hogy a gyerekek sokkal többet egyenek, mint amennyit kívánnak, hiszen vannak olyan gyerekek, akik csak kevesebb ételt tudnak egyszerre elfogyasztani. Ha a szülők azt várják, hogy mindig többet egyenek, az frusztrációt okozhat - magyarázta a szakember a Romper.com-nak.
A stressz az ebédlőasztalnál pedig kontraproduktív, ugyanis ha a gyerek nyomás alatt van, még annyira sem akar majd enni, és biztosan nem akar majd új ételeket kipróbálni. A szakértő szerint a következő, elévült taktikákat is jobb, ha inkább elkerülik a szülők!

Folyamatos nasiellátás

Nem ritka, hogy a kis válogatós szülei úgy döntenek, adnak egy kis csokit, édességet vagy más nasit a gyereknek, ha nem eszi meg az ételét - azonban ez nagyon rossz ötlet. Sokkal jobb, ha a nasit és a gyümölcslevet minimálisra korlátozod, így a gyerek éhesebb lesz a főétkezésekre. - Ez akkor is jó ötlet, ha új ízeket kóstoltatnánk a kicsivel, hiszen éhesen nagyobb esély van rá, hogy ki is próbálja az adott fogást - mondta Silber.

Bizonyos ételek hanyagolása

A gyerek nem fogja megszeretni az új ételeket egyik napról a másikra, ez a folyamat akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Sokszor kell találkoznia a kicsinek egy új ízzel, mire megkedveli, és tilos nyomasztani is azzal, hogy muszáj ezeket azonnal megennie. Silber szerint nagyon jó trükk, ha az új ételekből először csak egy kanállal teszel a gyerek tányérjára, és el sem mondod neki, hogy mit tettél oda, így nagyobb eséllyel kóstol majd bele.

Nagy ügyet csinálsz az étkezésből

Ahelyett, hogy tartasz egy hosszú beszédet arról, mennyire hasznosak egyes ételek, milyen egészségesek, és miért kellene mindenképpen ennie belőle a gyereknek, inkább mondj róla egy-egy pozitív dolgot, és kész. - Sokkal hatékonyabb egy olyan egyszerű mondat, hogy "nyami, ez nagyon jó, neked is meg kellene kóstolnod" - javasolta a szakember.

Külön készítesz ételt a gyereknek

Az sem segít, ha külön főzöl a válogatós csemetének, míg a család többi tagjának egy másik fogást tálalsz. A gyerekek utánozással tanulnak, így sokkal valószínűbb, hogy megkóstolnak valamit, ha azt látják, hogy a többiek is esznek belőle, és ízlik nekik. A legjobb környezet egyébként is a közös étkezés, a közös étkezőasztal, hiszen ez a leginkább stresszmentes hely és szituáció a számára.

Nem fűszerezed a gyerek ételét

Csak azért, mert a gyerek felhúzza az orrát néhány fűszeresebb étel esetén, az nem jelenti azt, hogy ki kell hagynod az összes fűszert az ételekből. - Az alig fűszeres ételek nem túl izgalmasak a gyerekek számára, ezért próbálgassunk különböző zöldfűszereket, nem csípős ízesítőket, szószokat. Ez általában működik - mondta el Silber.

Ugyanazokat a biztonsági fogásokat készíted

Ha végre megtaláltad azt a 4-5 ételt, amit meg is eszik a kicsi, érthető, ha mindig ezeket akarod főzni. De így biztosan nem inspirálod őket, hogy új ízeket is kipróbáljanak. Ha például szereti a kenyeret a gyerek, akkor adj neki teljes kiőrlésűt is, magvas zsemlét, pitát. A joghurtjába tegyél egyszer körtét, egyszer zabot, egyszer házi lekvárt. Így megtanulja, hogy még a hasonló ételek is kicsit eltérnek, nem mindig egyforma minden, így megkóstolja majd az újdonságokat is.
(Cikk forrása: romper.com)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék