Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Támad a parlagfű!Ha jön a felmelegedés, jönnek a tünetek is

2011. július 25.

Forrás: ANTSZ

Tüsszögés, könnybe lábadt szem, szipogás, torokköszörülés... Ismerős? Kinek nem?


A mérések szerint a parlagfű pollenszemei július második hetétől országszerte jelen vannak a levegőben - erről tanúskodnak az Aerobiológiai Hálózat adatai. Ezekben a hetekben az esőzések következtében a pollen koncentrációja még sehol sem érte el a tüneteket is kiváltó közepes szintet - azonban a felmelegedés hatására és a tartós eső elmúltával szórni kezdi virágporát a parlagfű. Lesz nemulass! És mindezt már a tavalyi év időjárása meghatározta!

Tavaly is sokat esett

A 2010-es év rendkívül csapadékos volt - tavasztól bőséges mennyiségű eső esett, ami kedvezett a parlagfű növekedésének. Augusztusban pedig, amikor kisebb-nagyobb időszakokra elállt az eső, a pollenszórás hirtelen erősen megindult, nagyon magas napi értékeket, és így erős terhelést eredményezett. Ekkor mérték az eddigi (1992-től) legmagasabb napi parlagfű pollenkoncentrációt: Nyíregyházán 2010. augusztus 27-én 1684 darab pollenszemet légköbméterenként. Augusztus végén azonban hirtelen és tartósan visszaesett a hőmérséklet, ismét esős idő következett, ami már szeptember közepén erősen csökkentette a terhelést, ezzel jelentősen rövidítve a szezon hosszát, amely 2010-ben gyakorlatilag október közepén befejeződött, ellentétben a korábbi évek november eleji szezonzárásával.
Idén jelentősen kevesebb volt a csapadék nyár elején - július közepén a hőség és szárazság szinte kiszárította a növényzetet. Az előző hetek esőzésének hatására azonban minden újra feléledt - mostanra a parlagfű is készen áll a pollenszórásra. Ha a nyár további része és a szeptember száraz és meleg lesz, hosszabb parlagfű szezonra számíthatunk, talán kevésbé kiugróan magas napi koncentráció értékekkel. Ha te, vagy valamelyik családtagod allergiás a parlagfűre, a legjobb, ha követed az adatok alakulását. Az ANTSZ Ennek érdekében naponta frissíti a tájékoztató honlapot a Budapesten mért aktuális pollen adatokkal, és elindított egy Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesz közzé. A jelentésnek fontos része egy térkép, mely a parlagfű pollen területi eloszlását hitelesen ábrázolja az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentrációk alapján. A heti átlagkoncentráció értékeket kategóriákba sorolva készül a színes térkép - az egyes kategóriákhoz pedig a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészségügyi hatások társíthatók.
Ha úgy egyszerűbb, az adatokat a Facebookon oldalon is keresheted!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köhögő gyerek: aggódjunk vagy várjunk míg elmúlik? (X)

A köhögés egy hasznos reflex, melyet legtöbbször vírusfertőzés okoz, a gyulladt légutakat "takarítja ki" így a szervezet.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék