Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tabuk nélkül a kisgyerekes párok hálószobatitkairól

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 1. | Frissítve: 2018. február 16.

Forrás: Red Lemon Média

A csecsemő világrajövetelét követően egy nőnek osztoznia kell testén a kicsivel és az ő gondozása lesz az elsődleges feladat. A férfiak ezzel szemben mindvégig a "maguk urai" maradnak, miközben alig várják, hogy egy kis időre kisajátíthassák párjukat.

Tabuk nélkül a kisgyerekes párok hálószobatitkairól

Az Apa Magazinban dr. Szőke András pszichológus mesélt a gyerek születését követő hálószobai problémákról.
Az új élet érkezése miatt a szülők szükségletei is fokozatosan megváltozhatnak, amelynek gyakran egyik jele, hogy a várandósság utolsó hónapjaiban csökken a szexuális együttlétek száma. Az intim kapcsolat átalakulásáért nagymértékben a hormonok felelnek, de emellett az energiaszint és a kapcsolat minősége is fontos, befolyásoló tényezők.
"A nőnek érzelmileg és fizikailag is az anyaságra hangolódott rá a szervezete, a hormonjai. A férfi egyáltalán nem megy át ekkora változáson. Mégis azt gondolom, ez az egész átléphető, ha szeretetteljes a kapcsolat, mert a vágy a fáradtság ellenére is előhívható" - mondja a szakember, aki szerint nem rögtön a kicsi megérkezése után, hanem a szülést követő 4-6 hónapban figyelnek fel rá az érintettek, hogy eddigi életük gyökeresen más lett.
Átalakul a feladatmegosztás, miközben a családfő feszültebbé válhat attól, hogy nem tudja levezetni a kevesebb intimitás következtében felgyűlt energiáit. Ez az állapot belső krízishez vezethet. Amennyiben az apa belátható időn belül nem képes a szerepváltásra a párkapcsolatban, szervesen részt venni a kicsi gondozásában, az édesanya egy szempillantás alatt úgy érezheti, magára maradt, és egy helyett két gyereket nevel. Míg a nőt ebben a rendkívüli folyamatban a hormonjai segítik, a férfinál csak rontanak a helyzeten: termelődik a tesztoszteron, de a kielégülés elmarad.
A szülés utáni szexuális kapcsolat éppen emiatt sok megbeszélést és odaadó társat igényel.
A szakember szerint mindez nem azt jelenti, hogy az együttlét nem lesz jó, csak azt, hogy más lesz. A problémákat viszont érdemes időben felismerni és szükség esetén specialistához fordulni. "A szükségletek mentén mindig ugyanoda jutunk el, nem lehet az ember életéből kiragadni a szexualitást és csak azzal foglalkozni. Az, hogy a szex nem megy, csak egy tünet" - tette hozzá dr. Szőke András, aki szerint akkor érdemes egy problémán dolgozni, ha az már több mint egy hónapja fennáll.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék