Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szúr az oldala

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 26. | Frissítve: 2016. március 19.

Forrás: Kismama magazin

Rendszerint rohangálás közben kezdődik, és negyedóráig is eltart. A kiváltó okról többféle nézetet is ismerünk. Lehet, hogy a laza hasfal számára megerőltető volt a gyors mozgás, vagy a rekeszizom vérellátása átmenetileg nem kielégítő.

Szúr az oldala futás közben

Egyik sem ad okot aggodalomra. Ne csináljunk feleslegesen nagy dolgot belőle, ezzel csak elvesszük a gyermek kedvét a spontaneitástól, a mozgástól.
A kisgyerek számára ennél fontosabb, mitől múlik el gyorsan. Fontos, hogy ne üljön le, lassan sétáljon tovább, egyenletesen lélegezve. Orron beszívja a levegőt, szájon kifújja. Belégzéshez álljon lábujjhegyre és nyújtózzon a magasba, kilégzéskor eressze le karjait és hajoljon előre. Hasznos lehet, ha mindkét kezét az oldalára helyezve megnyomja a fájó részt.

Megelőzhetjük a problémát, ha mozgás előtt egy-két órával nem eszik és iszik sokat a gyerek, illetve rendszeresen végez élénk testmozgást. Egyes vélekedések szerint, azoknak a gyerekeknek, akik megszokták a heves mozgást, és hetente többször végeznek olyan élénk tevékenységet, amelynek során a lihegésig kifulladnak, nemigen szúr az oldaluk, ez inkább azoknál jelentkezik, akiknek ritkán van lehetőségük a futkározásra. Más feltételezések szerint viszont bárkinél jelentkezhet a szúró fájdalom, nemhogy gyerekek, de sportoló felnőttek esetében is.

A kulcs valószínűleg az evés-ivásban, a helyes testtartásban, a ritmusban, a légzésben és a fokozatos terhelésben van. Az utóbbit gyermekek esetében nehéz kontrollálni, a többi tényezőt többé-kevésbé tudja kezelni a szülő. Mivel a probléma nem nevezhető veszélyesnek, a fenti praktikákon kívül nincs különösebb teendő.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Igazi öröm a mozgás
 • Játéknak is jó a lábtorna!
 • Pörög megállás nélkül

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

  Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék