Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szuper tippek házibulihoz

2008. január 23. | Frissítve: 2015. december 13.

Forrás: Kismama magazin

A legemlékezetesebb szülinapokon mindig izgalmas, mulatságos közös játékok folytak, mindenki kapott egy-két apró ajándékot, és az ünnepelt szülei is jól érezték magukat. Nem nehéz ilyen zsúrt rendezni, akár kicsi a lakás, akár nagy.

Két héttel a buli előtt

Döntsük el, mi lesz a helyszín. Legjobb otthon ünnepelni: a gyerekek nagyon szeretik megmutatni a barátaiknak, hol és hogyan élnek. Az otthoni buli meghittebb és teljesen személyre szóló, vagyis a gyerek saját ünnepe lesz. A szülők is tanulhatnak abból, ha együtt játszanak a kis vendégekkel: így jobban megismerhetik a barátokat, óvodás-, iskolástársakat, kicsit bepillanthatnak gyerekük házon kívüli életébe.

Ha megfogadod a tippjeinket, szuper lesz a buli!


Az időpont is fontos! Ha hétköznapra tervezzük a zsúrt, akkor az óvodai pihenőidőt követően délután négytől hatig, legkésőbb hétig tartson. Ezután már a legtöbb családban elkezdődik az esti program: vacsora, fürdés, esti mese, amire haza kell érni. A gyerekek is elfáradnak ennyi idő alatt egy ovis nap végén, és egy csapat fáradt gyereket nem könnyű lefoglalni. Ha hétvégén tartjuk, a szombat általában alkalmasabb, választhatunk a délelőtt és a délután közül, de a három óra időtartamot ekkor sem tanácsos túllépni.

A meghívót osszuk ki időben! A levélen szerepeljen a meghívó gyerek neve, a pontos helyszín, az időpont és a házigazdák elérhetősége. Kérjünk visszahívást, így felmérhetjük, hány vendégünk lesz. Ilyenkor kérdezzük meg a szülők telefonszámát, hogy probléma esetén fel tudjuk őket hívni.

A vendégek

Számukat mi szabjuk meg, ám hogy kit hív meg a gyerek, abba csak különösen indokolt esetben szóljunk bele, hiszen ez az ő bulija. Nem baj, ha a meghívottak nem mind ismerik egymást - a gyerekeket ez kevésbé feszélyezi, hamar megtalálják a hangot egymással. Ám nem szerencsés, ha számunkra teljesen ismeretlenek is jönnek. Az amúgy megbízható csapatból nagyon kilógó, nehezen fegyelmezhető gyerek elronthatja a délutánt.

És a felnőttek? Oviskorban jó, ha két felnőtt van jelen, így gördülékenyebb a gyerekek ellátása, és egyikük teljes figyelmét a játékoknak szentelheti. Több felnőttre nincs szükség. A sok szülő jelenlétében másképp viselkednének a gyerekek, mint magukban. Ekkor a házigazda anyának is meg kellene osztania a figyelmét az így kialakuló két párhuzamos parti között, ami általában nem szokott sikerülni. Semmiképp ne hagyjuk magukra a gyerekeket!

Bevásárlólista

 • alapanyagok a tortához és a falatkákhoz;
 • gyümölcslé;
 • lufik, papírgirlandok vagy más lakásdíszek - igény szerint;
 • apró, olcsó ajándékok a zsákbamacskákhoz, például radír, lufi, müzliszelet, notesz, hegyező, kis csomag ceruza, kréta, üveggolyó;
 • alapanyagok a játékokhoz, például vécépapír, csomagolópapír, csipeszek, pattogatott kukorica.
 • A nagy nap!

  Buli előtt terítsünk meg, és díszítsük fel a szobát, az asztalt, a tortát. Készítsük elő a játékokat. Minden lehetséges műveletbe vonjuk be gyerekeinket, így néhány év alatt átvehetik az előkészítés oroszlánrészét. Amíg a vendégek gyülekeznek, a korábban érkezőket megkínálhatjuk innivalóval, az evést érdemes későbbre halasztani.

  Ha összejött a csapat, kezdhetjük a közös játékot. Nem kötelező részt venni benne, de a nagy kacagás hamar odavonzza a szégyenlősebbeket is. Néhány játék után megkezdődhet a falatozás, jöhet a gyertyagyújtás a tortán és az ajándékozás. Ha kicsit lehiggadtak a kedélyek a nagy esemény után, elindíthatunk még egy-két közös játékot. Ám hamarosan halljuk, hogy csöngetnek a gyerekekért érkező szülők. Magunk is csodálkozni fogunk: máris vége?

  Ha a mi gyerekünket hívják buliba

  Bízzuk rá, akar-e menni. Mindenképpen hívjuk fel a vendéglátókat. Érdeklődjünk a részletekről. Készüljünk ajándékkal. Pontosan vigyük, és időben menjünk a gyerekért.

  Játékok

  A gyerekek a videózós, számítógépezős, vadulós bulikat hamar elfelejtik. Kis fantáziával, néhány apróság beszerzésével és némi időráfordítással olyan játékokat készíthetünk elő, amelyekbe a csapat apraját-nagyját bevonhatjuk. Nagy előny, hogy így nem lesz idejük és okuk sem rosszalkodni.

  Múmia (hároméves kortól): A gyerekek párokba állnak. Minden pár kap egy tekercs WC-papírt. Ki tekeri be a társát hamarabb? Remek mulatság szétszaggatni utána a "burkolatot". Ne felejtsünk el cserélni, hogy a pár másik fele is élvezhesse a játékot.

  Füles farka (hároméves kortól): Rajzoljunk egy Fülest nagy csomagolópapírra. Külön vágjuk ki a farkát. A farok végére tegyünk egy darab ragasztógyurmát. Kössük be a versenyző szemét. Az nyer, aki a helyéhez legközelebb ragasztja a farkat.

  Csipeszmanó (hároméves kortól): Amíg a gyerekek az egyik szobában játszanak, a segítő felnőtt járja végig a lakást, és csíptessen a gyerekek számára elérhető magasságba húsz-harminc színes ruhacsipeszt. Ha kész, indulhatnak csipeszgyűjtésre, de csak csendben, mert ha hangoskodnak, elbújnak a csipeszmanók. A megtalált csipeszeket megtarthatják (ez egy ovisnak nagy kincs), vagy beválthatják apró zsákbamacskára.

  Célba dobás rongylabdával (hároméves kortól): Kugli, célba rúgás (hatéves kortól): Elsősorban szabadtéri játékok, nagy sikerük szokott lenni.

  Papírbéka-hajtogatás és -ugratás (ötéves kortól): A legtöbb origamikönyvben megtaláljuk az ugró papírbéka hajtogatásának módját. Hajtogassuk meg a gyerekekkel, és nézzük, kié ér a célba leghamarabb!

  Ajándékosztás játékosan (hatéves kortól): Az apró ajándékokat több réteg csomagolópapírba csomagoljuk. A gyerekek körben ülnek. A csomagocskák zenére elindulnak körbe. Ahányszor a zene elhallgat, mindenki lebont egy réteg csomagolópapírt a kezében levő ajándékról. Aki az utolsót bontja le, azé az ajándék. Úgy intézzük, hogy mindenkinek jusson!

  Kukoricalánc (hatéves kortól): Minden gyerek kap egy tál pattogatott kukoricát és egy nagyobb tűt hosszú cérnával. Ki fűz hosszabb láncot öt perc alatt? A kukoricás játék következő felvonása: felfüggesztjük az elkészült láncot. Ki eszi le hamarabb kézhasználat nélkül a kukoricát?

  Innen is jó ötleteket meríthetsz:
 • Kerti parti a gyereknek
 • Szervezz házibulit!
 • Ötéves partyarcok
 • Ovis szülinap - így tedd stresszmentessé az ünneplést
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék