Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szúnyog elleni védekezés a gyereknél: mit érdemes használnunk?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. augusztus 2. | Frissítve: 2020. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

Kevés idegesítőbb dolog van az égő, viszkető szúnyogcsípésnél: ráadásul sok felnőtt és gyermek allergiás is a csípésekre, így hatalmas vörös duzzanat lesz a helyén.

Szúnyog elleni védekezés a gyereknél: mit érdemes használnunk?
Hogy megóvjuk gyermekünket, a mechanikai védelmen kívül érdemes szúnyogriasztót is használnunk. Mutatjuk, milyet érdemes!

Ha 2 hónaposnál fiatalabb a baba

A legtöbb szúnyogriasztó szer nem biztonságos a 2 hónapnál fiatalabb babák számára, így őket más módon kell próbálnunk megvédeni a vérszívóktól, aminek legjobb módja, ha megpróbáljuk elkerülni a szúnyogokat.
Mivel a szúnyogok a hajnali órákban, illetve alkonyatkor a legaktívabbak, ebben az időszakban nem érdemes a kicsikkel a szabadban lenni, jobb őket zárt helyen tartani, hogy kisebb legyen a szúnyogcsípés esélye. A lakást érdemes úgy védeni a rovaroktól, hogy szúnyoghálót használunk a nyílászárókon, így szellőztetés esetén sem tudnak bejutni a házba az apró vérszívók.
Ha a szabadban tartózkodunk, a babára érdemes laza, hosszú ujjú felsőt és nadrágot, illetve kalapot adnunk, és zokni is legyen a kicsin.
Szúnyoghálót a babakocsira is szerelhetünk, érdemes a kicsit ezzel is védenünk.

2 hónapnál idősebb babák és gyerekek

Ha a baba idősebb 2 hónapnál - illetve a kisgyerekek, gyerekek esetében is -, használhatunk szúnyogriasztó spray-ket és krémeket is. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) szerint ez a legjobb módja annak, hogy megvédjük gyermekeinket a szúnyogoktól, amennyiben helyesen használjuk ezeket a készítményeket. Több ilyen készítmény képes védelmet nyújtani a kullancsok, bolhák és a legyek ellen is, de a darázs- és a méhcsípéstől nem óvják meg a gyermeket. A rovarriasztókat érdemes egyébként nem a bőrre fújni - hogy elkerüljük az irritációt -, hanem a ruhán használni.

Milyen összetevőkre figyeljünk a spray-k esetében?

A legtöbb szúnyogriasztó szerben egy DEET nevű anyag található: ez a leghatékonyabb szúnyogriasztó, de ez a hatóanyag lehet egészségünkre a legveszélyesebb is. A szakértők azt javasolják, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek DEET-tartalma maximum 30%, de a kisebb, 3 év alatti gyerekek esetében érdemes inkább DEET-mentes spray-t vagy kenőcsöt választanunk. A DEET-et tartalmazó készítményeknél valamivel biztonságosabbak a Pikardin nevű anyagot tartalmazó rovarriasztók. A 3 év alatti gyerekek számára a citrom-eukaliptusz olajat (OLE) tartalmazó termékek sem biztonságosak, illetve esetükben azokat is kerüljük, amelyekben PMD van.

Szúnyogriasztó spray vagy karkötő?

Jó alternatívának tűnhet a szúnyogriasztó karperec, amelyből aromás olaj párolog, és így ijeszti el a vérszívókat a kicsiktől. Megkérdeztük néhány patikában a gyógyszerészektől, hogy ők inkább ezt a verziót ajánlják a gyerekek esetében, vagy a rovarriasztó spray-ket. A felkeresett gyógyszertárakban ugyanazt a választ kaptuk: a vásárlói visszajelzések alapján a karperecek kevésbé hatékonyak, illetve a leggyakrabban kapható termékeket ezek közül nem is ajánlják a 2-3 évesnél fiatalabb gyerekek esetében.
A szúnyogriasztó spray-k közül is általában ugyanazt a változatot ajánlották a patikákban a gyerekeknek: egy natúr, citromos sprayt, amelyben természetes olajok vannak. A gyógyszerészek szerint ezt a kisebb gyerekeknél is biztonsággal használhatjuk, és hatékony is a termék.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék