Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülőként ennyi mindent tehetsz a klímaváltozás ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 3. | Frissítve: 2020. október 25.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor a tinédzser klímaaktivista, Greta Thunberg beszédet tartott az Egyesült Nemzetek Szövetségének klíma csúcstalálkozóján, szavai sok szülőt is megérintettek.

Háztartási tippek, melyekkel szülőként tehetünk a klímaváltozás ellen (Fotó: iStock)
Hiszen azt feltételezzük, hogy maximálisan megvédjük gyermekeinket, de Thunberg beszéde azt bizonyítja, hogy sok kamasz mégsem érzi feltétlenül ezt. Ő és sok más gyermek a világon úgy gondolja, hogy tudunk tenni a bolygóért, a klímaváltozás ellen, és ehhez a cselekvéshez nem kell vezető hatalommal rendelkező személynek lennünk. Hoztunk néhány olyan tippet, amit bárki meg tud valósítani a saját háztartásában, hogy ezzel is hozzá tudjon járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Mondjunk nemet a zacskókra

Kis dolognak tűnik, de az egyszer használatos műanyag eszközöknek és a nejlon szatyroknak a nagy részét már néhány perc használat után a szemétbe hajítjuk, és mivel ezek nem lebomlóak, nagyon károsak a környezetünkre nézve. A műanyag csomagolás és a zacskók helyett már számos mosható, újra használható alternatíva áll a rendelkezésünkre, amiket már egyre több üzletlánc is jó szemmel néz.
Léteznek már olyan üzletek is, ahol csomagolásmentesen vásárolhatunk be, de számos szupermarketben is vannak kimérős termékek, amelyeket nem egyesével csomagolnak. Ahol van rá lehetőség, oda érdemes elvinnünk az otthoni, saját tároló dobozainkat, ezzel is csökkentve a műanyaghulladék mennyiségét. Ebbe akár gyermekeinket is bevonhatjuk, akik biztosan még jobban élvezni fogják majd ezután a vásárlást.

Együnk több növényi élelmiszert

Sokan ódzkodnak attól, hogy növényi étrendre váltsanak, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne csökkenthetnénk a húsfogyasztásunkat. Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó jelentése szerint ha több növényi alapú ételt fogyasztunk, és csökkentjük ezáltal a húsbevitelünket, azzal is enyhíthetünk néhány, az éghajlatváltozással kapcsolatos problémát. Egy heti egy napos húsmentesség egy család esetében már egy nagyon dicséretes elhatározás, amivel tehetünk a környezetért.

Utazzunk tudatosabban

Ha autó helyett gyakrabban választjuk a tömegközlekedést - esetleg a sétát, ha azt is megtehetjük -, vagy akár biciklire váltunk, azzal is rengeteget tehetünk a környezetünkért. Nem kell ehhez teljesen lemondani az autóról, csak tudatosabban megtervezni, mikor válthatjuk ki időnként az autós közlekedést. Greta Thunberg lemondott a repülős közlekedésről is az éghajlatváltozás miatt, de a légi közlekedésnél már a távolságok csökkentése, az utazások számának ritkítása is sokat számít.
(VIA)
 Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék