Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szoktasd le a pelusról!10 tipp a szobatisztasághoz

Szerző: Karlócai Beatrix

2013. május 27. | Frissítve: 2015. november 25.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor életedben először teszed tisztába a kisbabádat, könnyekig meghatódsz az első magzatszurok és a tündéri babapopsi láttán. Ekkor még nem gondolsz arra, mennyire fogod várni, hogy a két-három éves totyogód végre maga intézze a dolgát.

1. Megfelelő időben!

Akkor kell elkezdeni a leszoktatást, amikor a kicsi az ehhez szükséges testi és értelmi érettséget elérte. Ha fizikailag képes arra, hogy szabályozza a vizeletürítést, és érti is nagyjából, hogy mit várunk tőle, akkor nyugodtan elkezdheted a "biliprojektet".2. Ne legyél szégyenlős!

Ha magától is érdeklődik a bili és a vécé iránt, lényegesen könnyebb dolgod lesz. Ehhez szükséges, hogy otthon nyugodtan végignézhesse, hogy ti (szülők, esetleg nagyobb testvérek) hogyan intézitek mindezt.

3. Hagyd, hogy választhasson!

Vond be a döntésbe, hogy hova szeretne pisilni: bilibe vagy vécébe, és hagyd, hogy maga választhasson, akár minden alkalommal, ezzel is jobban a magáénak érzi majd a dolgot.

4. Szabadon!

Nyáron, a saját kertetekben akár egy fát vagy bokrot is meglocsolhat - így nem kell olyan messzire szaladni, és biztosabb a sikerélmény.

5. A titok nyitja a jó öltözék!

Meleg időben csak egy "nagyfiús/nagylányos" alsót adj rá, de a lakásban vagy a saját kertben meztelen is lehet: a lényeg, hogy ne kelljen sokat küszködni a vetkőztetéssel.

6. Nézd a nagyokat!

A nagyobb gyerekek példája ragadós: hívd fel a figyelmét, hogy a nagyobb tesók/unokatesók/ovistársak/barátok milyen ügyesen használják a vécét, sőt ha végeztek, egyedül le is húzhatják.

7. Dicsérd meg!

Minden alkalommal dicsérd meg, ha sikerrel jár, és sose szidd meg, ha a leszoktatás során baleset történik.

8. Adj neki időt!

A nappali szobatisztaság és az ágytisztaság nem feltétlenül egyszerre következik be. Az ágytisztaság eléréséhez az idegrendszer megfelelő érettsége szükséges, amit lehet, hogy csak egy évvel a szobatisztaság után ér majd el.

9. Vigyázat! Kistesó!

Tudj arról, hogy a kistestvér születése átmeneti visszaesést jelenthet, de ez teljesen természetes. Mint ahogy átmeneti visszaesést okozhat akár a szülők válása, valamelyik nagyszülő elvesztése, de ritkább esetben a költözés vagy az óvodába kerülés is. Ilyen esetben a pelenka valószínűsíthetően a biztonságot jelenti a számára. Előbb-utóbb a visszaesés ellenére is leszokik majd - legkésőbb a kistesóval együtt.

10. Maradj pozitív!

Előfordulhat, hogy nem hajlandó sehova máshova pisilni vagy kakilni, csak pelusba. Ha képes arra, hogy visszatartsa, amíg pelus kerül rá, akkor valójában szobatiszta már, csak valószínűleg fél a vécétől, bilitől. Próbáld kideríteni, mitől fél, és a pelustól is könnyen megválik majd.


3 dolog, amit már ma megtehetsz:

1. Ha a gyereked készen áll a szobatisztaságra, tűzz ki egy dátumot, amikorra szeretnéd, hogy a bilibe végezze a dolgát. Ünnepeljétek meg, ha sikerült neki!

2. A plüssmackó és a baba is üljön a bilire. Ebben az időszakban ez a legjobb a játék!

3. Olvass a témáról! Ajánlatunk: Alona Frankel: Bilikönyv vagy Szöllősi Edit - Pásztohy Panka: Hurrá, bilizek!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék