Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szobatisztaság tippek lányos szülőknek

Szerző: Pataki Gabriella

2017. augusztus 21. | Frissítve: 2020. július 28.

Forrás: babaszoba.hu

A szobatisztaság nagyon fontos lépés a kisgyermekek életében. Van, akinek könnyen megy, van, akinek sok idő kell ahhoz, hogy végleg lemondjon a pelenkájáról. Mindkét eset teljesen normális és természetes.

Lányok és a szobatisztaság


Ha a szobatisztaságról van szó, sokan úgy vélik, a lányok ügyesebbek. Scott J. Goldstein gyermekorvos is arról nyilatkozott a parents.com-nak, hogy a lányok valóban néhány hónappal korábban lesznek szobatiszták, mint az ugyanolyan korú fiú társaik. De ez nem azt jelenti, hogy nekik ne okozna nehézséget a szobatisztaság, s hogy ne lennének olyan kislányok, akik ne éreznének ellenszenvet a bili iránt, és maradnának inkább örökre pelenkások.
Akár kisfiad, akár kislányod van, tudnod kell, hogy egyszer mindenki megérik rá. El fog jönni az idő, amikor a te gyermeked is készen áll a szobatisztaságra, teljesen felesleges őt sürgetni. A szülőkön nagyon sok múlik a szobatisztává válás folyamatában. Ha kislányod van, még jobban oda kell figyelned néhány dologra. Hogy miért, arról az alábbiakban olvashatsz.
De először is kezdjük egy jó hírrel: ha lányod van, nem fogsz annyit bajlódni a tisztasággal. Ugyanis a lányok ráülnek a bilire, vécére, így az ő pisijük nem fog soha a bili és a vécé mellé csorogni, le a szőnyegre vagy a fürdőszoba padlóra, vagy a szekrény oldalára. Akkor mégis mi az, amire figyelned kell, és hogyan könnyítheted meg a kislányod dolgát? Fogadd meg az alábbi hasznos tippjeinket!

1. Ügyelj a helyes pisilési pozícióra!

Ha bilibe pisil a kislányod, ügyelj arra, hogy a talpai a padlón legyenek. Ha vécébe, akkor tegyél a lábai alá egy fellépőt vagy sámlit úgy, hogy azon pihenjenek a lábai. Fontos, hogy a medencéje vízszintes helyzetben legyen, és hogy véletlenül se legyen lejjebb a popója a térdénél, mert akkor némi vizelet visszafolyhat a vaginájába pisilés közben, és csak akkor távozik majd, amikor feláll és felveszi a ruháit, ami így pisis lesz.

2. Tanítsd meg neki a megfelelő törlési technikát!

Mindig elölről hátrafelé törölje meg magát a kislányod. Hogy elsajátítsa a tökéletes technikát, gyakoroljatok egy játék babán. Nagyon fontos a megfelelő irány, mert ha elölről hátrafelé törli meg magát a kislányod, biztos, hogy nem fog semmilyen baktériumot juttatni a húgyutakba. A nedves törlőkendőket felejtsd el, mert azok vegyi anyag tartalma megzavarhatja a hüvely természetes nyálkahártyáját. A sima vécépapír tökéletes a kislányod számára is. Arra azonban ügyelned kell, hogy minden vécézés, bilizés után mossa meg a kezeit szappanos vízzel.

3. Előzd meg a fertőzéseket!

A szobatisztaság kezdetén viszonylag sok kislány szed össze valamilyen fertőzést odalent, a helytelen törlési technika miatt. Ha hátulról előre törli meg magát kakilás után, akkor sajnos fennáll az esélye annak, hogy baktériumok jutnak a hüvelyébe.
A hüvelyi fertőzés jelei:
- gyakori vizelési inger
- fájdalmas vizelés
- égető érzés pisilés közben
- véres vizelet
- láz
- étvágytalanság
- gyakori bepisilés szobatisztává válás után
Ha a fenti tüneteket tapasztalod a kislányodon, forduljatok gyermekorvoshoz.

4. Engedd, hogy ő válasszon!

Menjetek el az üzletbe, és engedd, hogy ő válasszon magának színes bugyikat. A Minnie egeres tetszik neki? Vagy a Jégvarázsos? Akkor azt vedd meg! Ha olyan bugyit viselhet, amit ő választott ki, szívesebben válik meg a pelusától.

5. Vess be valami extrát is, ha kell!

Számtalan könyv segíti a pelusról való leszokást (pl. Pá-pá pelus!, Hurrá, bilizek!), sőt, bilizős babákat is lehet kapni a játékboltokban, melyek biztos, hogy meghozzák majd a kislányod kedvét is a szobatisztasághoz. De vehetsz neki olyan bilit is, ami zenél, ha belepisil a kis gazdája. Sok kisgyereknél épp ez válik be. És persze az öröm, amit az arcodon lát, ha sikerül a bilibe pisilnie.
Ha tudni szeretnéd, hogyan neveld szobatisztaságra a fiút, kattints ide!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék