Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szobatisztaság: segíthet a csengő, agykontroll vagy a sikernaptár

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 4. | Frissítve: 2017. május 3.

Forrás: Kismama magazin

Egyszer már volt ágytiszta, de most megint be-becsurran neki? Nappal már minden rendben a WC-re menéssel, éjjelente viszont gyakran huzatolsz, pedig mindjárt itt a suli? Nézz itt szét, hátha mégis találsz valamilyen megoldást!

Segíthet a csengő, agykontroll vagy a sikernaptár

Csengős-rezgős készülék

Létezik egy kis szerkezet, ami csengővel és/vagy rezgéssel figyelmezteti viselőjét, ha alsója nedves lett, akár éjszaka is. A pisicsengő olyan esetekben jelenthet megoldást, ha a jelenség mögött kizárhatók a szervi bajok, fertőzések, tehát lelki és pszichés háttere van a bepisilésnek. A kütyüből elérhető olyan verzió is, amihez egy nedvességet érzékelő lepedő is tartozik. A riasztó hangjához nem tud a gyerkőc hozzászokni, mert többféle módon szólal meg. Segítségével egy idő után viselője magától fog ébredni és kimenni éjjel WC-re, ha szükséges.
Ára: 20-30 ezer forint körül
Tipp: Vannak olyan kölcsönzők, ahol a babamérleg mellett ilyet is lehet bérelni, illetve jó tudni, hogy az apróhirdetési portálok is tele vannak használt készülékekkel.

A pszichológus agykontrolloktató módszere

Dr. Kígyós Éva egy kis pakkot állított össze a 4 év fölötti gyermekeknek, benne egy könyvvel és egy leszoktatást célzó hanganyaggal. A kiadvány segíti a szülőket és a gyerekeket a jó hozzáállás kialakításában, és sok tanácsot ad a leszoktatást támogató tevékenységekről. A CD-n négy mese található, ezeket esténként, lefekvés előtt érdemes meghallgatni. Segítségével a gyermek megérti, mit kell tennie, hogy a bepisilésnek búcsút tudjon inteni.
Ára: 5000 forint körül
Tipp: Ha nem tudod vagy még nem akarod gyermekedet pszichológushoz vinni, de vállalod a javasolt foglalkozásokat, akkor ezt nektek találták ki.

Sikernaptár

Érdemes a gyermekkel közösen vezetni, hogy mikor volt száraz és mikor nedves éjszakája. Ennek kapcsán egy kis motiváló játékra tudod hívni - egy naptár segítségével. Ezt házilag is el tudja készíteni bárki: egy üres naptárt érdemes beszerezni/nyomtatni, hozzá pedig kicsi felhő és napocska figurákat, esetleg matricákat vásárolni. A napokhoz mindenhova előre fel kell ragasztani a felhőket, amire száraz éjszaka után természetesen felkerül a napocska, azaz ilyenformán kivirul az adott naptári nap. A pozitív vizuális visszacsatolás pedig remélhetőleg remek motiváció lesz.
Ára: kivitelezéstől függően 1-2000 forint
Tipp: Mobilra is elérhető a Bedwetting Diary Free nevű app, ami digitálisan is ugyanezt tudja. Töltsétek le, és a gyerkőccel együtt vezessétek okostelefonon, tableten az éjszakai eseményeket!
Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség, mely akaratlan, alvás közben történő vizeletvesztést jelent. Elsődleges formája esetén a vizelettartás alvás közbeni zavara a születés óta fennáll, a gyermeknek soha nem voltak tartósan száraz éjszakái. Másodlagos éjszakai bevizelés esetén a gyermek legalább hat hónapon keresztül szobatiszta volt, de ezt követően újra jelentkeztek az éjszakai balesetek. Létezik olyan is, hogy csak az éjszakai bepisilés a tünet, vagy ugyanez más tünetekkel (vizeletfertőzés, székrekedés, gyakori vizelési ingerek, kis hólyagkapacitás) kísérve.
Ezeknek lehet szervi oka, de kiválthatják fertőzések, gyulladások, és okozhatja a vizeletkiválasztást szabályozó hormon termelődésének elégtelensége is. Amennyiben gyermeked még ötéves kora felett is rendszeresen bepisil éjszaka, mindenképp javasolt a kivizsgálás, hogy a megfelelő terápiát mihamarabb el lehessen kezdeni!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék