Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szobatisztaság: megvan az időpontja a szoktatásnak

Szerző: Babaszoba.hu

2010. február 16.

Forrás: Medipress

Kisgyermekek szobatisztaságra szoktatásával kapcsolatban közös tanulmányt adott ki a Bristol-Myers Squibb Gyermekkórház, a Robert Wood Johnson Egyetemi Kórház, valamint UMDNJ-Robert Wood Johnson Egészségügyi Iskola.

A tanulmány pontosan meghatároz a egy adott időszakot a szülők számára, amikor érdemes elkezdeni a szobatisztaságra nevelést. A kutatók 150 gyerek bevonásával végeztek kísérleteket, amelyeknek során megállapították, hogy 24 és 32 hónapos kor között érdemes elkezdeni a szoktatást. Az ezekkel kapcsolatos eredményeket a Pediatric Urology Journalban tették közzé.
Úgy tűnik, hogy az időzítés jobban számít, mint azt korábban gondolták. A kutatásban részt vevő 4 és 12 év közötti gyerekeket két csoportba osztották és megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél csak a 32. hónap után kezdték el a szoktatási tréninget sokkal gyakoribb volt az ágybavizelés és az inkontinencia.

A szobatisztaságnak is megvan a maga ideje


Joseph Barone MD sebész főorvos, egyetemi docens szerint ez a tanulmány az első, amely speciális időkerettel látja el a szülőket a gyermekeik szobatisztaságra nevelésében.

"A szülőknek irányelveket adunk ahhoz, hogy időben elkezdjék a gyerekeiknél a nevelést" - magyarázta Dr. Barone. "A szülőknek nem kell nyomást érezniük, de legyenek kezdeményezők és még a gyerek 32 hónapos kora előtt kezdjék meg a szoktatási tréninget."

Az inkontinenciával összefüggő kérdések, mint például az ágymegnedvesítés vagy a nappali megnedvesítés, érzelmi problémákra vezethetők vissza és potenciálisan beleavatkozhatnak a gyerek társas kapcsolataiba. A pszichológiai hatások a szülőknél is jelentkezhetnek; egyeseknél bűntudat is kialakulhat, mert úgy érezhetik, hogy hozzájárultak a probléma kialakulásához - mondta Dr. Barone.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék