Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Száraz fulladás (másodlagos fulladás): tünetek és teendők

2017. június 15.

Forrás: babaszoba.hu

A száraz fulladás azt jelenti, hogy a tüdőbe nem kerül folyadék, de a gége görcsös állapotban van. A száraz fulladás megelőzhető, kivédhető.

Száraz fulladás (másodlagos fulladás): tünetek és teendők

A gége folyamatos görcsös állapota a jellemző, nem történik meg a lazulása, így nem kerül víz a tüdőbe. A száraz fulladás az összes fulladás 10-20 százaléka. Vízi játék vagy úszás közben is előfordulhat, leginkább ha a megfelelő légzéstechnikát még nem sajátította el a gyerek. Ilyenkor előfordulhat, hogy víz kerül a tüdőbe, mégsem okoz azonnal problémát, összegyűlik a folyadék, légzési nehézséget és tüdőödémát okozva. Leginkább gyerekeket érint.
A tünetek közé tartozik a köhögés, fáradtság, nehezített vagy fájdalmas légzés, mellkasi fájdalom, kimerültség, vagy a viselkedés megváltozása. A tünetekkel 24 óra elteltével találkozhatunk.
Ha tapasztaljuk a fenti tüneteket, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Megfigyelésre általában a kórházban tartják a gyereket.
A másodlagos fulladás megelőzhető: A soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket, még nagyon sekély vízben sem, csak biztonságos helyen engedjük őket fürdeni, játszani, de akkor is felügyelettel.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék