Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szalmonella a kutyatálból

Szerző: Babaszoba.hu

2010. november 23. | Frissítve: 2016. január 1.

Forrás: Medipress

Száraz állateledelekből származó szalmonella baktérium fertőzheti meg az embereket, mely főleg a kisgyerekeket veszélyezteti, állítja egy tanulmány.

A tanulmány szerzői azt a 2006 és 2008 közötti szalmonella járványt vizsgálták, mely 79 amerikait betegített meg, és aminek okozói a száraz kutya- és macskaeledelek voltak. A betegek fele két év alatti gyermek volt.

A háziállatok ürülékében a szalmonella baktérium akár 10-12 hétig is lappanghat, magyarázza Dr. Peter Richel, a mt. kisco-i Northern Westchester Kórház gyermekgyógyászati osztályának vezetője.

Főleg a kisgyerekekre veszélyes a "kutyatál"


Azért foglalkoztak mostanában sokat e témával, mert nemrég visszahívtak két kutya- és macskaeledeleket, mert szalmonellával fertőzöttek voltak. A termékek gyártója, a Procter & Gamble úgy nyilatkozott, hogy emberre veszélyes szalmonella baktériumot nem találtak bennük. Bár a tanulmány során vizsgált szalmonella-megbetegedések csak kis hányadát okozta fertőzött állateledel, a kutatók mégis aggasztónak tartják, hogy ilyen sok kisgyermek betegedett meg.
A szalmonella baktérium az élelmiszereken keresztül fertőz, a gyerekekre és az idősekre nézve a legveszélyesebb. A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóiratban, a Dr. Casey Barton Behravesh által vezetett kutatócsoport arról számolt be, hogy aki háziállatot tart a lakásban, fokozottan veszélyeztetett, ugyanis az emberek az állatokon keresztül is megfertőződhetnek.

"Ha házi kedvencünket a konyhában etetjük, megnégyszereződik a kockázat, bár ennek oka nem egészen világos" - teszi hozzá Dr. Timothy Pfanner, a texasi A&M egészségügyi kutatóintézetének docense, és a Scott & White Healthcare gasztroenterológusa. "Vagy a konyhakövön szaporodnak el a baktériumok, vagy az emberek nem mossák el kedvencük tányérját" - fejtegeti Dr. Pfanner, aki nem vett részt e kutatásban.

A tanulmány szerzői ennek ellenére azt állapították meg, hogy nem jelentett nagyobb kockázatot a gyerekeknél, hogy ők akár a szájukba is veszik az állateledelt.

Médiatár főoldal
videó

Állattartás - csak óvatosan!

Állattartás - csak óvatosan!
A fertőzött állateledelt gyártó pennsylvaniai üzem jelenleg zárva van, jegyzik meg a kutatók. 2006 óta viszont 135 terméket kellett visszahívni szalmonellafertőzés miatt.

"E tanulmány is kihangsúlyozza a kézmosás fontosságát az állatok simogatása, etetése után. A gyereknek gyengébb az immunrendszerük, ezért náluk fokozottan figyeljünk a kézhigéniára" - figyelmeztet Dr. Philip Tierno, a New Yorki Egyetem orvostudományi tanszékének mikrobiológia és patológia professzora, aki a Baktériumok titokzatos élete (The Secret Life of Germs) című könyv szerzője.

"A kézmosás a legegyszerűbb és leghatásosabb óvintézkedés, amit mindenki megtehet az egészségéért" - mondja Dr. Tierno. "Az állateledeleket tároljuk úgy, hogy a kisgyermekek ne juthassanak hozzá" - tanácsolja Richel. "A gyerekek a földön kúsznak-másznak, ezért legyünk körültekintőek a higiéniát illetően" - teszi hozzá Pfanner.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?
 • Baba és kutya egy családban? Érvek, ellenérvek, tanácsok
 • Kutyát a gyereknek?
 • A kutya az ekcémától is védi a gyereket!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék