Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szájfertőzés

Szerző: Kiss Virág

2016. október 27. | Frissítve: 2018. május 29.

Forrás: babaszoba.hu

A szájfertőzés minden anyuka és kisgyermek mumusa. Fájdalmas és sok kínlódással járó probléma. Mit lehet róla tudni?

Szájfertőzés

A gyermekkori (elsősorban a kisdedkorban jelentkező) szájfertőzés egy igen kellemetlen, fekélyképződéssel járó, fájdalmas betegség.
Kialakulásában számtalan tényező játszhat szerepet, de a pontos okokat nem ismerjük.
Immunhiányos állapotok, vas-, folsav- és B12 vitaminhiány is állhat a háttérben, de legújabb kutatások rámutattak arra is, hogy sokszor valamilyen rejtett ételallergia az egyik jellemző kiváltó ok. Gyakori szájfertőzés esetén érdemes gluténérzékenységre is célzott vizsgálatot végezni.
A gyermekek szájfertőzése kapcsán a higiénés tényezőket is ki kell emelni. Mivel ők szívesen vesznek a szájukba különféle piszkos tárgyakat, így esetükben az alapvető tisztasági szabályok betartása jóval nehezebb feladat, ami sajnos kedvez a szájfertőzés kialakulásának. Emellett elegendő egy-egy felületi hámsérülés is a pici szájában, amiből szintén kialakulhatnak a fertőzés jellegzetes tünetei.

De melyek is ezek?

A szájfertőzés legjellegzetesebb tünete a szájüregben, az ajkak és az arc belső felszínén, a nyelven és a lágy szájpadon megjelenő pici, tejfehér, piros szélű fájdalmas foltok (afták), melyeket gyakorlott szülők a szájba pillantva azonnal felismernek. A kisebb (lencsényi illetve kölesnyi) afták csoportosan is megjelenhetnek, és sajnos vannak gyerkőcök, akiknél évente akár többször okozhatnak kellemetlen napokat. Előfordulhatnak nagyobb, szabálytalan alakú afták is, bár ezek kevésbé gyakoriak, ám a gyógyulásuk sajnos hosszabb ideig tart.
Szájfertőzés esetén jellemző tünet még a teljes nyálkahártya vagy akár az ínyek megduzzadása, és a fokozott nyálképződés.
Súlyosabb esetben az afták mellé hőemelkedés illetve láz is társulhat, s a tünetegyüttes általános levertséggel is társul a gyermekeknél.

Alapvető teendő: a fájdalom- és lázcsillapítás

Mivel a szájfertőzésre nincs célzott gyógyszer, így csak a tünetek kezelése a feladatunk.
Láz és fájdalom esetén használjuk a korábban már bevált, kifejezetten a gyermekek számára javasolt láz-és fájdalomcsillapítókat (ezek többnyire szirup illetve kúp formájában szerezhetőek be), emellett az aftákra az orvos által felírt készítményeket is fogunk kapni. A kisebbeknél fertőtlenítő-érzéstelenítő ecsetelőt, a nagyobbaknak fertőtlenítő szájvizet, öblögetőt szoktak javasolni.
Jótékony hatású a kamillás, zsályás öblögető, illetve használhatunk gyógynövényes illóolajokat is öblögetéshez: kamillát, echinacea-t, aloe verát. Ezeket a készítményeket azonban 6 éves kor alatt ne alkalmazzuk!

Miért okoz nehézséget a szájfertőzés átvészelése?

A szájfertőzést az afták jelenléte teszi igen kellemetlenné. Maga a szó görög eredetű, és azt jelent: égni. A gyerkőc a folyamatos fájdalmai miatt nehezen vagy nem akar ételt és italt elfogadni, csecsemők esetében pedig nehezen megy a szopás. Mivel ez az állapot akár 4-10 napig is eltarthat, így nagy óvatossággal és odafigyeléssel kezelendő, hogy ne alakuljon ki kiszáradás.
A legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel: a gyermeket kis adagokban itassuk (kis kanállal, szívószállal), lehetőleg előzőleg lehűtött itallal. Elsősorban vizet és teát adjunk, és kerüljük a szénsavas és citromos-narancsos üdítőket, rostos italokat, hiszen ezek tovább fokozhatják a fájdalmat.
Előfordulhat, hogy a gyermek nem tud szilárd ételt fogyasztani, ilyenkor inkább pépesítsük a táplálékot, kínáljuk turmixokkal, pudinggal, joghurttal, kefirrel, tartalmas levesekkel vagy főzelékekkel. Nagyobb gyerekek szívesen esznek ilyenkor jégkrémet vagy fagylaltot is.
Az ételek maximum szobahőmérsékletűek legyenek, és semmiképpen ne kínáljuk forró, fűszeres ételekkel a beteget.

Megelőzhető?

Ha egy gyermek hajlamos a szájfertőzésre, érdemes jobban utánajárni, mi lehet ennek az oka. Előfordulhat, hogy egy rosszul beállított fogszabályzó vagy egy rossz fog okozza a problémát, de a nem megfelelő (túl kemény sörtéjű ) fogkefe vagy fogkrém is állhat a gyakori szájfertőzés mögött.
Érdemes utána nézni az egyes emésztőrendszeri betegségeknek is, hiszen ezek is okozhatnak túl gyakori aftát.
Emellett természetesen tanítsuk meg már pici korban a gyerkőcnek az alapvető higiénés szabályokat, a kézmosás és a fog-és szájápolás legfontosabb tudnivalóit.
Szülőként ügyeljünk arra, hogy - főleg kisebb gyermekek esetén - a szájával kapcsolatba kerülő tárgyak (pl. evőeszközök, cumik) tiszták legyenek.
És ne felejtsük a fogkefék rendszeres cseréjét sem!
Kapcsolódó cikkeink szájfertőzés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék