Kisgyerek

Szájfertőzés

A szájfertőzés minden anyuka és kisgyermek mumusa. Fájdalmas és sok kínlódással járó probléma. Mit lehet róla tudni?
2016. Október 27.

Szájfertőzés

A gyermekkori (elsősorban a kisdedkorban jelentkező) szájfertőzés egy igen kellemetlen, fekélyképződéssel járó, fájdalmas betegség.

Kialakulásában számtalan tényező játszhat szerepet, de a pontos okokat nem ismerjük.

Immunhiányos állapotok, vas-, folsav– és B12 vitaminhiány is állhat a háttérben, de legújabb kutatások rámutattak arra is, hogy sokszor valamilyen rejtett ételallergia az egyik jellemző kiváltó ok. Gyakori szájfertőzés esetén érdemes gluténérzékenységre is célzott vizsgálatot végezni.

A gyermekek szájfertőzése kapcsán a higiénés tényezőket is ki kell emelni. Mivel ők szívesen vesznek a szájukba különféle piszkos tárgyakat, így esetükben az alapvető tisztasági szabályok betartása jóval nehezebb feladat, ami sajnos kedvez a szájfertőzés kialakulásának. Emellett elegendő egy-egy felületi hámsérülés is a pici szájában, amiből szintén kialakulhatnak a fertőzés jellegzetes tünetei.

De melyek is ezek?

A szájfertőzés legjellegzetesebb tünete a szájüregben, az ajkak és az arc belső felszínén, a nyelven és a lágy szájpadon megjelenő pici, tejfehér, piros szélű fájdalmas foltok (afták), melyeket gyakorlott szülők a szájba pillantva azonnal felismernek. A kisebb (lencsényi illetve kölesnyi) afták csoportosan is megjelenhetnek, és sajnos vannak gyerkőcök, akiknél évente akár többször okozhatnak kellemetlen napokat. Előfordulhatnak nagyobb, szabálytalan alakú afták is, bár ezek kevésbé gyakoriak, ám a gyógyulásuk sajnos hosszabb ideig tart.

Szájfertőzés esetén jellemző tünet még a teljes nyálkahártya vagy akár az ínyek megduzzadása, és a fokozott nyálképződés.

Súlyosabb esetben az afták mellé hőemelkedés illetve láz is társulhat, s a tünetegyüttes általános levertséggel is társul a gyermekeknél.

Alapvető teendő: a fájdalom- és lázcsillapítás

Mivel a szájfertőzésre nincs célzott gyógyszer, így csak a tünetek kezelése a feladatunk.

Láz és fájdalom esetén használjuk a korábban már bevált, kifejezetten a gyermekek számára javasolt láz-és fájdalomcsillapítókat (ezek többnyire szirup illetve kúp formájában szerezhetőek be), emellett az aftákra az orvos által felírt készítményeket is fogunk kapni. A kisebbeknél fertőtlenítő-érzéstelenítő ecsetelőt, a nagyobbaknak fertőtlenítő szájvizet, öblögetőt szoktak javasolni.

Jótékony hatású a kamillás, zsályás öblögető, illetve használhatunk gyógynövényes illóolajokat is öblögetéshez: kamillát, echinacea-t, aloe verát. Ezeket a készítményeket azonban 6 éves kor alatt ne alkalmazzuk!

Miért okoz nehézséget a szájfertőzés átvészelése?

A szájfertőzést az afták jelenléte teszi igen kellemetlenné. Maga a szó görög eredetű, és azt jelent: égni. A gyerkőc a folyamatos fájdalmai miatt nehezen vagy nem akar ételt és italt elfogadni, csecsemők esetében pedig nehezen megy a szopás. Mivel ez az állapot akár 4-10 napig is eltarthat, így nagy óvatossággal és odafigyeléssel kezelendő, hogy ne alakuljon ki kiszáradás.

A legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel: a gyermeket kis adagokban itassuk (kis kanállal, szívószállal), lehetőleg előzőleg lehűtött itallal. Elsősorban vizet és teát adjunk, és kerüljük a szénsavas és citromos-narancsos üdítőket, rostos italokat, hiszen ezek tovább fokozhatják a fájdalmat.

Előfordulhat, hogy a gyermek nem tud szilárd ételt fogyasztani, ilyenkor inkább pépesítsük a táplálékot, kínáljuk turmixokkal, pudinggal, joghurttal, kefirrel, tartalmas levesekkel vagy főzelékekkel. Nagyobb gyerekek szívesen esznek ilyenkor jégkrémet vagy fagylaltot is.

Az ételek maximum szobahőmérsékletűek legyenek, és semmiképpen ne kínáljuk forró, fűszeres ételekkel a beteget.

Megelőzhető?

Ha egy gyermek hajlamos a szájfertőzésre, érdemes jobban utánajárni, mi lehet ennek az oka. Előfordulhat, hogy egy rosszul beállított fogszabályzó vagy egy rossz fog okozza a problémát, de a nem megfelelő (túl kemény sörtéjű ) fogkefe vagy fogkrém is állhat a gyakori szájfertőzés mögött.

Érdemes utána nézni az egyes emésztőrendszeri betegségeknek is, hiszen ezek is okozhatnak túl gyakori aftát.

Emellett természetesen tanítsuk meg már pici korban a gyerkőcnek az alapvető higiénés szabályokat, a kézmosás és a fog-és szájápolás legfontosabb tudnivalóit.

Szülőként ügyeljünk arra, hogy – főleg kisebb gyermekek esetén – a szájával kapcsolatba kerülő tárgyak (pl. evőeszközök, cumik) tiszták legyenek.

És ne felejtsük a fogkefék rendszeres cseréjét sem!

Kapcsolódó cikkeink szájfertőzés témában: