Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Superfood a hozzátáplálásban - Mi adható és hány hónapos kortól?Ami a legtöbb hozzátáplálási táblázatból kimarad

Szerző: Lukasz Rebeka dietetikus, Kiskanál Kommandó

2018. május 4. | Frissítve: 2021. július 19.

Forrás: babaszoba.hu

A superfoodok is beilleszthetők a hozzátáplálásba, ám érdemes a divatos, import alapanyagok helyett a hazai szuperételeket választani. Hány hónapos, éves kortól adhatók a gyereknek?

Milyen superfood adható a gyereknek, és mikor?
Sokan még emlékeznek azokra az időkre, mikor egy pár banánért kígyózó sorokban kellett állni, hogy jusson a gyereknek. Azokban az időkben is voltak már hozzátáplálási táblázatok! Ezek a "retro" táblázatok az évtizedek alatt nem sok egzotikus alapanyaggal egészültek ki, hiszen: 
- nem jutott hozzá az átlagember,
- ritkán ugyan hozzájutott, de nem minden hónapban,
- nem is tudta, hogy létezik olyan alapanyag.
Ezt még tetézi a nyugati trendek késéssel érkezése hazánkba. A chia mag még talán most is szokatlannak tűnhet egy hozzátáplálási táblázatban.

Valóban kihagyhatatlanok a superfoodok?

Nem. Sőt, egyetlen élelmiszer sem tartalmaz minden tápanyagot megfelelő minőségben és mennyiségben önmagában, egyetlen élelmiszer kizárólagos fogyasztásával sem jutunk el a kívánt egészséges állapotba. Sőt, ha csupán egyetlen - az egészségguruk által - superfoodként aposztrofált élelmiszert fogyasztunk, hiánybetegségekkel, betegségek kialakulásával is számolhatunk.
Nincs is egységes, tudományos meghatározás arra, mit is jelent a superfood. Ha mégis definiálni szeretnénk, így hangzik: a superfood olyan élelmiszer, ami magas tápanyagtartalommal bír, előnyös hatással LEHET bizonyos betegségek esetében, valamint az egészségre jótékony hatású.
Ne legyenek kétségeink afelől, hogy a superfoodok szuper eladásokat is generálnak. Az emberek hajlamosabbak megvenni egy olyan élelmiszert, amelyen szerepel a "superfood" szó, hiszen azt hiszik, ettől biztosan egészségesek lesznek. Ha van egy sima, cukros csokitortám, és rá goji bogyót, áfonyát szórok, a csomagolásra ráírom, hogy "superfood torta", sokan meg fogják venni a sima csokitorta helyett. Pedig a cukortartalma, egyéb összetevői ugyanazok. Egyetlen csokitorta sem lesz egészségesebb néhány bogyótól (belegondolva a csokitorta és a bogyók tömegébe).
A "superfood" kifejezés félreérthető, és elviszi a figyelmet a többi, ugyanolyan (vagy jobb) beltartalmi értékkel bíró élelmiszerről. A külföldi superfoodok messziről érkeznek hozzánk, ezért a fenntarthatósághoz sem járulnak hozzá.
Nem kell feltétlen az import élelmiszerekhez nyúlnunk, hazánkban rengeteg "superfood" fellelhető, úgymint a csipkebogyó, a lenmag, vagy épp a dió.
A modern táblázatokban azonban a trendekhez is alkalmazkodni kell, ezért néhány - gyermekeknek is adható - külföldi superfood is szerepel bennük.

6 hós gyermeknek adható:
 • zab
 • avokádó: héját alaposan mossuk meg!
 • lazac: legelső bevezetett étele ne a gyakori táplálékallergének közül kerüljön ki - pl. ne a halak közül.
 • édesburgonya (jelentősen nem különbözik a beltartalmi értéke a sima burgonyától)
7-8 hós gyermeknek adható: 
 • lenmag (kizárólag őrölve, ételbe keverve, sok folyadékkal fogyasztva, max. 2-3 tk/nap, de nem feltétlen szükséges)
 • csicseriborsó (kezdetben passzírozva)
 • árpa
 • brokkoli
 • fahéj
9-10 hós gyermeknek adható:
 • quinoa
 • kelkáposzta
 • áfonya
 • gyömbér (fűszerként, ízesítésre, nem teaként!)
11-12 hó gyermeknek adható:
 • mandula: őrölve adható, egészben 4 éves korig nem
1-3 éves gyermeknek adható:
 • chia mag: a mag huszonhétszeresre duzzad folyadék hatására, gyermekeknek semmiképp nem adható beáztatás nélkül! Ellenkező esetben megdagadhat a nyelőcsőben, és ott duzzad meg, így komoly veszélynek kitéve a gyermeket. Maximális adagja napi 1-1,5 tk (beáztatva, mellé sok folyadékot fogyasztva a mellékhatások egy részének elkerülése végett), de ha nem muszáj, kisgyermekkorban (3 éves korig) inkább kerüljük a mag kínálását.
Kerülendő:
 • búzafűlé: nyersen fogyasztva a talajbéli szennyezettség miatt baktériumokkal, mikróbákkal lehet szennyezett.
 • goji bogyó: terhesség, várandósság és kisgyermekek számára nem ajánlott. Hatással lehet a magzatra, és néhány gyógyszerrel is kölcsönhatásba léphet.
Figyelem! A felsorolt alapanyagok (is) kiválthatnak allergiás reakciót! Bármely alapanyag bevezetése előtt konzultálj gyermekorvosotokkal, védőnőtökkel!
Összefoglalva, a superfoodok esetében inkább a hazai alternatívákra fókuszálj, alkalomadtán, odafigyelve azonban adhatók a külföldi verziók is, a baba életkorát és fejlettségét figyelembe véve.
Kapcsolódó anyagok hozzátáplálás témakörben:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék