Kisgyerek

Sokzöldséges rizottó

Éppen a vadonatúj őrlőfogacskákra szabott kihívás a klasszikus rizottó. Darabos, mégis lágy és könnyen rágható. Olvasd el, Ugrai-Nagy Tünde gasztroblogger hogyan készíti!
2011. Június 02.

Hozzávalók:

két salátacukkini

egy fej lila hagyma

30 deka spenót

két evőkanál vaj

két gerezd fokhagyma

szerecsendió

két sárgarépa

olívaolaj

18 deka kerek szemű rizs (például Arborio, Vialone nano)

7 deci zöldségalaplé

só,frissen őrölt bors

három evőkanál tejszín

egy evőkanál vaj

parmezán sajt

1. A sárgarépát és a cukkinit mosd és tisztítsd meg, majd reszeld le almareszelőn.

2. A hagymát pucold meg, majd vágd finomra.

3. A spenótot alaposan mosd meg, szárazd le, majd szárítsd meg.

4. Két evőkanál vajat olvassz meg, majd futtasd meg rajta az apróra vágott fokhagymát, és add hozzá több részletben a nagyobb darabokra tépkedett spenótot. Forgasd át, sózd, borsozd, szerecsendióval szórd meg, majd tedd félre.

5. Egy evőkanál olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott lila hagymát, majd add hozzá a lereszelt sárgarépát és cukkinit.

6. Fedd le öt percre, majd sózd, borsozd, és már készen is van.

7. A rizst olívaolajon forgasd át, majd a forró alaplével apránként öntsd fel, közben folyamatosan keverd, így a rizs keményítőtartalma folyamatosan oldódik ki. Addig adagold hozzá az alaplét, míg a rizsszemek nem főnek szét, hanem belül haraphatók (al dente) maradnak. A végén keverd bele a zöldségeket, habosítsd fel a vajjal és a tejszínnel. Tálaláskor parmezán sajtot reszelj rá.

Tünde tippjei: Az igazi rizottók kerek szemű rizsből készülnek, mivel magasabb a keményítőtartalmuk, így finom krémesre főnek.

Így készül a zöldségalaplé: sárgarépa, zellergumó, hagyma, fokhagyma, fűszercsokor (kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zsálya) vagy petrezselyem. SOHASEM sózzuk az alaplevünket!

Bővebben

Látogasd meg Tünde blogját: www.izbolygo.hu

Tünde főzőtanfolyamaira a www.csillaganizs-fozoiskola.com oldalon jelentkezhetsz.

Forrás: Kismama magazin