Kisgyerek

Sír a kicsi? Próbáld ki ezeket a megnyugtató mondatokat!

Nem titok, hogy ha egy gyermek sír, szülei is nyugtalanok lesznek, hiszen azt szeretnék, hogy a kicsi jobban érezze magát, és segíteni szeretnének neki.
2020. Július 15.
Megnyugtató mondatok, amikor a gyermeked sír (Fotó: Getty Images)

A kisbabák elsődleges kommunikációs eszköze a sírás, de csak azért, mert totyogós, egyre többet beszélő kisgyermekké válik, még nem tűnik el a sírás az eszköztárából. A tanulmányok szerint a sírás azonnali reakciót vált ki az agyunkban, figyelmesebbek leszünk és készen állunk az azonnali segítségre. Egy síró csecsemő hangjának hatására növekszik a pulzusunk, és cselekvésre késztet bennünket a sírás, még akkor is, ha nem a saját gyermekünk sír.

A Motherly összegyűjtött néhány mondatot, amivel segíthetünk kisgyermekünknek megnyugodni, amikor sír.

Mindenekelőtt azonban jó tudni, hogy a sírás nem feltétlenül jelent szomorúságot – egy módja lehet annak, hogy a gyermek az érzelmeit könnyebben fel tudja dolgozni, és így fejezheti ki azt, amit szavakkal még nem tud.

Ezért nem eredményes általában, ha azt kérdezzük tőle, hogy mi a baj? De az sem megoldás, ha azt mondjuk neki, hogy ne sírjon, mert azt gondolhatja, hogy nem értjük, mit érez, és ezért csak még jobban sírni kezdhet. Ehelyett empátiával és megértéssel kell hozzá fordulnunk, hogy támogathassuk az érzelmi önszabályozását, és segíthessük pozitívabb módon feldolgozni az érzelmeit.

A figyelemelterelés is csábító lehet, ha sír a gyermek – egy játékkal, valamilyen finomsággal vagy esetleg a kedvenc meséjével -, de ezzel is elszalasztjuk a lehetőséget, hogy tanítsuk arra, hogyan kezelje az érzelmeit.

Mit tehetünk inkább, amivel valóban segíthetünk neki megnyugodni?

Ha legközelebb sír a gyermek, először is bizonyosodjunk meg arról, hogy nyugodtak vagyunk-e, hiszen az idegességünk csak tovább növelheti a szorongását. Vegyünk néhány mély levegőt, és próbálkozzunk a következő mondatok valamelyikével.

  • “Segítek neked!” Még akkor is, ha azt állítja, hogy nem akar segítséget, valójában szeretné azt érezni, hogy támogatják, és szüksége van ránk.
  • “Látom, hogy ez most nehéz neked.” Egy egyszerű mondat, amiből tudhatja, hogy felismertük, hogy valami bántja.
  • “Megértem, hogy szomorú/csalódott/ijedt/stb. vagy, és ez teljesen rendben van.” Ezzel megerősíthetjük, hogy nincs semmi baj az érzéseivel.
  • “Ez nagyon szomorú/frusztráló/csalódást okozó/stb. dolog.” Ha felismerjük, mi váltotta ki a sírást, az a gyermeknek is segít meglátni, mi okozza az adott érzéseit, és mit tehet ezután. Az adott helyzetben ugyanis lehet fáradt, érhette túl sok inger, ezért sokszor csak egy csendes, nyugodt helyre van szüksége.
  • “Tartsunk egy rövid szünetet.” Ha őt és magunkat is kivonjuk egy kicsit a helyzetből, abból láthatja, hogy néha kell egy kis idő ahhoz, hogy újra helyre tegyük magunkat.
  • “Szeretlek és vigyázok rád.” Ha a gyermeknek a nyugodt hely helyett egy ölelésre van szüksége, hogy érezze, hogy ott vagyunk mellette, akkor ez a mondat segíthet.
  • “Szeretnéd, ha segítenék/ha tarthatnál egy kis szünetet/ha újra megpróbálhatnád?” Sokszor, amikor a gyermek sír, csak három egyszerű dolog egyikére van szüksége: segítségre egy feladat elvégzésében, az adott helyzetből való rövid kivonódásra, vagy arra, hogy újra megpróbálhasson valamit. Megkérdezni tőle, hogy ezek közül lenne-e szüksége valamire, segíthet, hogy rájöjjön, mit szeretne, a segítségünk pedig nagyon fontos lehet neki.
  • “Látom, hogy sírsz, de nem tudom pontosan, mire lehet szükséged.” Tudsz segíteni, hogy ezt megértsem? Még akkor is, ha először nem is tudja szavakba önteni, mi bántja, ez lehetőséget ad neki arra, hogy ezt gyakorolja.
  • “Emlékszem, amikor…” Ha egy békés, boldog érzésre emlékeztetjük, az segíthet abban, hogy racionálisabban gondolkodjon. Ugyanis amikor érzelmileg felfokozott állapotban van, sokkal nehezebb vele beszélni, hiszen dühös, szomorú vagy kimerült lehet.
  • “Találjunk ki valamit együtt.” Ezzel a mondattal segíthetünk neki, hogy fejlődjön a problémamegoldó képessége. Ha gondolkodik azon, mit lehetne tenni, az segíthet neki megtanulni, hogyan tekintsen objektíven a felmerült problémákra, és a lehetséges megoldásokra.
  • Nyújtsunk neki szerető, csendes közeget. Legyünk számára az empátia és erő biztos pontja.

Forrás: mother.ly