Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Simogathatja-e a macskát?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. október 13. | Frissítve: 2016. április 22.

Forrás: babaszoba.hu

Sokan félnek a fertőzésveszélytől, ezért nem engedik a gyereket az állathoz érni. Kell-e az óvatosság?

Ha van allergiás családtag, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kicsi örökölte az allergiás hajlamot. Tulajdonképpen nem a macskaszőr, hanem a macska nyálából rákerülő fehérje az allergén anyag. Ha a lakásban tartotok cicát, nemcsak simogatáskor kerül érintkezésbe vele, hanem bárhol, mert a macska mosakodáskor végignyalogatja magát, folyamatosan cserélődő szőrzete pedig észrevétlenül szétterül az egész lakásban. A másik macska okozta betegség a nyirokcsomó megnagyobbodásával jár.

Nem a macskaszőr, hanem a macska nyálából rákerülő fehérje az allergén anyag

A macskán tünetet nem okozó baktérium karmoláskor, harapáskor vagy simogatáskor kerül az emberi szervezetbe. A nyirokcsomó-duzzanat a karmolás után két-három héttel alakul ki, ezért nehéz összekötni eredetével. Ritkábban lázzal, levertséggel, étvágytalansággal jár.
A macskától féregpeték is a szervezetbe kerülhetnek.

A tökéletes megelőzés tehát az, ha nem tartasz a lakásban macskát, idegen állatot pedig nem simogatsz, kérdés azonban, nem veszít-e így a gyerek sok természetes tapasztalatot, életszerű-e a mindentől óvó nevelés.

A macskatartás - és általánosságban a háziállatokkal való együttélés - ugyanakkor számtalan előnnyel is jár: az állatok tiszteletben tartására tanít meg, gondoskodásra nevel, megtanulja a gyermek, hogyan gondozza, etesse a házi kedvencet. Az érzékenységét mélyíti és valódi barátságok születhetnek azzal, ha a családban állat is van. Figyelmet és szeretet adnak és kapnak egymástól, ettől a túlzott aggodalmaskodás miatt kár lenne megfosztani gyermekünket. Természetesen csak akkor, ha az otthonunk alkalmas állattartásra, és ha minden - emberi és állati - szempontot mérlegelünk.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Allergia ellen tartsunk macskát, kutyát?
 • Állatok otthon
 • Kisokos házi kedvencekhez

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék