Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sérült tejfog: mi a teendő?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 20. | Frissítve: 2019. július 8.

Forrás: babaszoba.hu

A szaladni és mászni tanuló gyermekek gyakran esnek - időnként arcra is. Ilyenkor a fog kitörhet, vagy letörik belőle egy darab. Mit kell ilyenkor tenni?

Megsérült a tejfog: mi a teendő?

Előfordul, hogy a fog csak meglazul és ferdén áll. Ha eközben a fogideg megsérül, a fog elhal és elszürkül. Az elhalt vagy csorba tejfogat helyfoglalóként meg kell hagyni. Kitörött fogat csak ritkán lehet visszahelyezni. Ha arcsérülést szenved a gyerek, feltétlen meg kell mutatni szakembernek.
Ilyen esetekben a fogorvos dönti el, hogy be kell-e helyezni egy helyfoglaló fogat, hogy az utána növő maradandó fog a számára kijelölt helyre nőhessen.

Mit kell tudni a gyerekek fogazatáról?

A fog a látható fogkoronából és a foghúsban szilárdan rögzülő foggyökérből épül fel. Közöttük helyezkedik el a fogínnyel fedett foggyökér. A fogkoronát fogzománc vonja be, ami a test legkeményebb anyaga. Alatta helyezkedik el a fog belsejének legnagyobb részét kitöltő fogcsont (dentin), amely a foggyökeret alkotja. A fogcsont körülzárja a fogbelet, amely idegekből és véredényekből áll.
Hároméves koráig a gyermeknek rendszerint minden tejfoga előbújik - tíz a felső, tíz pedig az alsó állkapocsban ül. A fogak nem egyszerre nőnek ki, hanem többnyire párosával törik át különböző időpontokban a foghúst.
Az ötödik életévtől a tejfogakat felváltják a maradandó fogak, nagyjából tizennégy éves korban pedig már csak a bölcsességfogak hiányoznak, amelyek még évekig várathatnak magukra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék