Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sérülések kisgyerekkorban

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 11. | Frissítve: 2015. december 30.

Forrás: Kismama magazin

A járással, futkosással épp csak ismerkedő, ám feltartóztathatatlanul nyomuló kisgyerekek számos zúzódással járó sérülést szenvednek el. Szerencsére ritkán történik súlyos baleset, és a kicsi értékes tapasztalatokat szerez bukdácsolásai révén.

Kék-zöld foltok mindenütt

Mivel fejük testükhöz képest még mindig nagy és nehéz, általában itt helyezkedik el a legtöbb kék-zöld folt, púp és véraláfutás. Ha a fejsérülés nem vérzik, a dudor okozta fájdalmat hűtéssel, hideg borogatással csillapíthatjuk. A borogatást legfeljebb fél órán át hagyjuk a zúzódáson. Kenegetésnek, borogatásnak nincs értelme, a lila színt okozó alvadt vérrögöket a falósejtek idővel maguktól is elszállítják a "helyszínről".

Ha a testen bárhol vérző seb keletkezik, folyó vízben mossuk tisztára. Ha szétnyílik, erősen vérzik a seb, minél előbb (hat órán belül) forduljunk orvoshoz, mert később már nem varrható a seb anélkül, hogy ki ne metszenék a sebszéleket. A seb otthoni fertőtlenítésére Hyperol oldatot használjunk. Egy deciliter vízben három tablettát oldjunk fel, s ezt öntsük végig vékony sugárban a seben, vagy vattapamaccsal csurgassuk rá. Szembe ne kerüljön! A hámosodást a piros színű Merbromin ecsetelővel segíthetjük elő.

Fejsérülés

Fejsérülések esetében huszonnégy órán keresztül figyeljük a gyereket, nem jelentkezik-e látászavar, járásbizonytalanság, hányás - ha igen, sürgősen forduljunk orvoshoz. Veszélyes belső sérülések igen ritkán fordulnak elő ebben az életkorban, de ha a kisgyermek biciklikormányra esett, erős rúgás érte, vagy betonszegélyre zuhan, és deréktájon ütötte meg magát, erre is gondolnunk kell.

A vese sérülését véres vizelet jelzi, a máj és a lép repedése már alattomosabb, előfordulhat, hogy csak órákkal az esés után jelentkezik a hasfájás és a duzzanat. Kétséges esetekben az orvos ultrahangvizsgálat segítségével győződik meg arról, hogy keletkezett-e beavatkozást igénylő belső sérülés.

Ha szükséges, Panadol szirupot adhatunk fájdalomcsillapításra, de eredményes lehet a homeopátiás kezelés is: Arnica C9-15-ből az esés után tizenöt percenként adjunk egy-egy golyócskát három-négy alkalommal, majd három-négy napig naponta háromszor egyet.
Szaktanácsadó: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász

Hogyan lássunk el kisebb sérüléseket?

Az anyák tudják a legjobban, milyen nagy sírás-rívással jár egy kis horzsolás is. Ha a kisgyerek sír, vegyük komolyan fájdalmát, ne szégyenítsük meg a fiúkat se. Hamarabb abbahagyják az üvöltést, ha megvigasztaljuk őket. Nem célszerű azonban nagy ijedtséget mutatni, mert ettől még jobban megrémülnek a kicsik. Igyekezzünk felmérni a helyzetet, és reálisan megítélni a seb súlyosságát.

A kisebb horzsolások, foltok egy bizonyos korban szinte mindennaposak


Hűsítéssel enyhíthetjük a fájdalmat, ha valahol beütötte magát a kisgyerek. Kisebb horzsolást megfújunk, esetleg vizes zsebkendőt kötünk rá. Ha a fején nőtt a dudor, tegyünk rá hideg borogatást. Jó szolgálatot tesz a behűtött termotasak, mely gyógyszertárban kapható a fülmelegítő gyógysapka tartozékaként. Mélyhűtött zöldséget, jégkockát soha ne tegyük közvetlenül a bőrre, mert súlyos fagyási sérüléseket okozhat!

Bugyoláljuk frottírtörülközőbe vagy dugjuk egy mosdókesztyűbe. A megrándult ízületre is feltétlenül tegyünk hideg vizes borogatást, ám előbb győződjünk meg róla, hogy ép-e az ízület, nem történt-e nagyobb baj. Borogatás után jöhet egy hűsítő krém vagy fájdalomcsillapító hatású gél, spray, de csak akkor, ha ép a bőrfelület. A nyílt sebet előbb tisztítsuk ki, majd tegyünk rá ragtapaszt, esetleg nagyobb fedőkötést.

Vékony sugárban engedjük a sebre a hideg vizet vagy csak a steril vattát (szükség esetén papír zsebkendőt), vizezzük be, ezzel simítsuk ki óvatosan a sebből a szennyeződést. Eltereli a kicsi figyelmét egy-egy színes gyerekmintás sebtapasz. Néha a jelentéktelen bibikre is kívánnak ilyet, hogy el lehessen dicsekedni a kiállt fájdalommal, no meg a hősiességgel.

Körömsérülések

A köröm betegségeit bakteriális, gombás fertőzés, a körömágy bőrének betegsége, illetve valamilyen sérülés okozhatja. Ha például körömvágáskor belevágunk a körömágyba, akkor fertőződhet, gennyes gyulladás jöhet létre. Feltétlenül meg kell mutatni orvosnak, mert nemcsak fájdalmas és kellemetlen, hanem veszélyessé is válhat, ha fertőzés alakul ki. A gyulladás következtében később benőhet a köröm széle, ami sok bajt okozhat.

Ha erős ütés éri az ujjat vagy becsípődik, a köröm alatt vérömleny keletkezhet. Kisebb vérömleny esetén elég, ha a fájdalom csillapítására gondolunk. Ha azonban az egész köröm sötéten elszíneződik, feszül, feltétlenül jelentkezzünk a gyermeksebészeten, mert a vérömleny leengedésére lehet szükség. Ez esetben kis lyukat készítenek a körömlemezen, és ezen keresztül tud kiürülni a váladék.

Elsősegély harapott sérülésnél

Lehetőleg folyó víz alatt mossuk ki a sebet, majd fertőtlenítsük egyszázalékos Hyperolos oldattal, mely így készül: három tabletta Hyperolt oldunk fel egy deciliter vízben, majd belemártogatott vattapamaccsal vagy steril gézzel átmossuk a sebet. Nem csíp, csak pezseg! Ne kenjünk a sebre színes fertőtlenítő oldatot, mert ez zavarhatja az orvost a sérülés megítélésében. Sebhintőporozni is tilos!

Macskakarmolás

Még a legszelídebb szobacicával is előfordul, hogy odakap a túlságosan durván játszó kisgyermekhez, és végigszántja karmaival a kezét. Ilyenkor elegendő, ha Betadine fertőtlenítőszerrel végigtöröljük a sebet, néhány nap alatt magától gyógyul.

Előfordulhat azonban az is, hogy a piszkos macskakaromból különféle kórokozók jutnak a sebbe. Ekkor gyógyulás helyett a seb elgennyedését tapasztaljuk. A sebhez közeli nyirokcsomók megduzzadnak, a gyereknél hőemelkedést, lázat tapasztalunk. Természetesen ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Legyünk óvatosak akkor is, ha a gyerek valamilyen okból nem kapott tetanusz-védőoltást. Ha a macska harapásra vetemedett, minden esetben mutassuk meg orvosnak a sebet. Ha a környéken előfordult veszettség, valószínűleg speciális immunizálásra lesz szükség.

Hosszú távon az a legjobb megelőzés, ha megtanítjuk a gyereknek, hogyan kell bánni a cicával, s mikor kell inkább békén hagyni a rámenős dédelgetéstől ingerültté vált állatot.

Sebgyógyító varázslat

Milyen magától értetődően nyomunk puszit a kisgyerek homlokára, ha beüti valahová, mennyire önkéntelenül nyomunk puszit az apró sebesülésekre, a felhorzsolódott térdre, a hólyagos ujjacskára! Ki gondolná, hogy amikor ezt tesszük, nem pusztán vigasztalásról van szó, hanem évezredeken át gyakorolt mágikus cselekvéssort végzünk el? A régiek hite szerint ugyanis a test épségének sérülése kaput nyit az ártó szellemeknek a behatolásra.

A puszit eredetileg nem dédelgető gesztusnak szánták, hanem a sebbe került rossz szellemet akarták ezzel a módszerrel kiszívni belőle. Számos ősi ráolvasó mondókában érhetjük tetten ezt a gondolatot, amikor például felszólítjuk a rontó szellemet, hogy távozzék a sebből a hozzáérintett pálcára, a pálcáról a fába, és így tovább. Ma már egyszerű ostobaságnak tűnik, amikor látványosan "eldádázzuk" a széket, amelyik elgáncsolta Gabikát. Valójában mélyen a tudatalattinkban tetten érhetjük az élettelen tárgyakat is megszemélyesítő, cselekvőképességgel ellátó mágikus gondolatot.

Akárhogyan is, a kis betegnek jót tesz az a puszi, s biztosan nagy sikert aratunk, ha még a kis rontásűző mondókát is eldaráljuk közben: "Nyúlháj, daruháj, majd meggyógyul, ha nem fáj! Kecskecsont, ebfül, megszabadulsz ettül!"

Karcok és hegek

A kisebb sérüléseket kenjük be a seb megtisztítása után hámosító kenőccsel vagy hámosodást elősegítő fertőtlenítőszerrel. Leragasztani csak akkor kell, ha ezzel elősegítjük a sebszélek illeszkedését (például vágott sebek esetén), vagy akkor, ha játék során szennyeződés kerülhetne a sebbe. Éjszakára, benti játékra hagyjuk fedetlenül, a levegőn szellőzve gyorsabb a száradás és a gyógyulás. Jobb, ha nem ázik fel a seb, mert így a már gyógyult rész leválik, és ismét szétnyílhat.

Fürdés helyett tehát jobb zuhanyozni a kis sebesültet. Ne kaparjuk le a vart! Ha kisgyerekünk nem állja meg, hogy ne nyúljon hozzá, inkább fedjük le ragtapasszal. A felszínt érintő sérülések nyom nélkül gyógyulnak, a mélyebbeknél számíthatunk hegképződésre. Szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy vastag, feltűnő heg marad vissza. Mérsékelhetjük ennek kockázatát, és elősegíthetjük a szép sebgyógyulást, ha forradás után hagymalével ecseteljük, illetve erre a célra gyártott kenőcsöt használunk.

Tipp: A ragtapaszt fájdalommentesen eltávolíthatjuk, ha rövid ideig olajos vattával itatjuk át.

Ezek is hasznosak lesznek:
 • Kell neki tetanusz?
 • Elsősegélynyújtás a szemészetben
 • Előzzük meg a fagyási sérüléseket!
 • Rovarcsípéstől a kutyaharapásig

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék