Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Senkinek sem adta tovább a koronavírust egy fertőzött francia kisfiú

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 22.

Forrás: hirado.hu

A 172 ember közül, akikkel kapcsolatba került, egyetlen egynek sem adta tovább a koronavírust egy kilencéves francia kisfiú, annak ellenére, hogy hosszú időn át maradt felderítetlen a fertőzöttsége.

Senkinek sem adta tovább a koronavírust egy fertőzött francia kisfiú (fotó: Getty Images)
Az esetről a Clinical Infectious Diseases című amerikai szaklapban beszámoló tanulmány szerint a gyerek esetében feltárt 172 kontaktszemélynél elvégzett koronavírustesztek mindegyike negatív lett - írj a hirado.hu az MTI nyomán.
A kutatók szerint az eset rávilágít arra, hogy a gyerekek csekély szerepet játszhatnak a koronavírus terjedésében.
A fiú a kelet-franciaországi Haute-Savoie régióban fertőződött meg a vírussal, majd erről mit sem sejtve három sítanfolyamon is részt vett. Az egészségügyi hatóságok 172 embert találtak, akik a fertőző periódusban kapcsolatba léptek a gyerekkel, ám mindannyiuk koronavírus-tesztje negatív lett. Még a fiú testvérei sem fertőződtek meg.
A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy a kontaktszemélyek 65 százalékánál szezonális betegségek, például influenza lépett fel.
A kilenc éves fiúnál csak enyhe tünetek jelentkeztek. Kostas Danis epidemiológus, a tanulmány társszerzője elmondta, a fiú a légutak egyéb megbetegedésében is szenvedett.
A gyerekek esetében az igazolt koronavírus-fertőzések nagy része enyhe tünetekkel játszódik le. Főként attól tartanak a szakértők, hogy a vírusos gyerekek idős vagy a rizikócsoportokba tartozó embereket fertőzhetnek meg. Ezért zárták be a legtöbb országban az iskolákat és az óvodákat.
Az eset azonban a tanulmány szerint arra utal, hogy "lehetséges, hogy a gyerekek nem játszanak nagy szerepet az új típusú koronavírus a terjesztésében".
Az Index azt írja, hogy Lars Schaade, a Robert Koch Intézet nevű német közegészségügyi szervezet alelnöke is reagált a gyerekek elhanyagolható vírusterjesztő szerepére utaló eredményekre. Mint mondta, ők a vírust elkapó németországi gyerekek intenzív nyomon követése alapján azt tapasztalták, hogy a felnőttekéhez hasonló mértékben volt megtalálható a gyerekek szervezetében is a vírus, még akkor is, ha gyakran tünetmentesek voltak. Ezért ők nem tartják elhanyagolhatónak a gyerekek szerepét a vírus terjesztésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék