Kisgyerek

Segítség! Harap, karmol, üt a totyogóm

Bármilyen meglepőek is a totyogók agresszív megnyilvánulásai, megnyugtatunk, ez is az egészséges fejlődésük egyik állomása. Mutatjuk, mit tehetsz, ha a te tündérkéd is hirtelen furcsa dolgokat művel.
2017. Szeptember 27.
Fotó: Getty Images

Segítség! Harap, karmol, üt a totyogóm

Miért agresszívek a kisgyerekek?

A nyelvi nehézségek, a függetlenedési vágy és a még kialakulatlan önkontroll ebben a korban szinte minden gyereknél kiválthat harcias viselkedést.

“Egy bizonyos fokú verekedés vagy egyéb agresszív viselkedés a kicsiknél ilyenkor teljesen normális” – mondja Nadine Block, a hatékony fegyelmezés szakértője. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkozni a dologgal. Fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a gyerekünk tudja, hogy ez nem helyes viselkedés, és segítsünk neki az érzelmeit egyéb módokon kifejezésre juttatni.

Mit tehetsz szülőként?

Maradj nyugodt

A kiabálás, kézre csapás és hasonlók épp ellenkező hatást váltanak ki a kicsikből (még agresszívabbá válnak), így ezeket mindenképpen kerüld. A legjobb, amit tehetsz, ha nyugodt maradsz. Ha a gyerek azt látja, hogy képes vagy uralkodni az indulataid felett, akkor később ő is megtanulja majd kontrollálni az érzelmeit.

Szabj határokat

Azonnal reagálj, ha a gyereked agresszívan viselkedik. Egy-két percre vonuljatok félre, majd várd meg, hogy lenyugodjon. Ha mindig így teszel, idővel rájön, hogy ha bánt másokat, azzal nem ér célt, sőt, végső soron magára marad.

Ösztönözd jó viselkedésre

Ahelyett, hogy mindig csak arra összpontosítanál, ha rosszul viselkedik, igyekezz azt is észrevenni, ha épp jó kislány/kisfiú. Dicsérd meg, amikor például ahelyett, hogy egyből lelökné a másik gyereket a hintáról, szól, hogy most ő szeretne hintázni. A játszótéren leginkább a többi anyukával dumcsizol, vagy a telefonodon pötyögsz? Játssz egy kicsit te is vele a homokozóban, lökd meg a hintán, figyelj oda rá. Sokszor az agresszióval a gyerekek egyszerűen csak fel szeretnék hívni magukra a figyelmet.

Legyenek következmények

Ha életed értelme a játszóházi labda medencében a többi gyereket kezdi dobálni a labdákkal, azonnal vedd ki onnan. Ültesd az öledbe, és magyarázd el neki, hogy csak akkor mehet vissza, ha kész újra békében együtt játszani a többiekkel. Kerüld a hosszas prédikálást, hiszen több mint valószínű, hogy ennyi idősen még nem képes más helyébe képzelni magát, a következményeket viszont észleli, és ha következetes vagy, tanulni is fog belőlük.

Légy következetes

Igyekezz mindig ugyanúgy reagálni, ha agresszívan viselkedik a gyereked. Egy idő után fel fogja ismerni, hogy ha verekedik, annak következményei lesznek.

Taníts neki alternatívákat

Várd meg, amíg egy incidens után lenyugszik, majd kérdezd meg, mi váltott ki ilyen indulatokat belőle. Mondd el neki, hogy teljesen normális, ha haragot vagy dühöt érez, másoknak viszont nem szabad ártani (nem harapunk, nem rugdosunk, nem ütünk). Biztasd rá, hogy legközelebb inkább mondja el, mi bántja, mit szeretne. Emellett pedig minden olyan alkalommal, mikor bánt valakit, kérd meg rá, hogy kérjen bocsánatot.

Legyél szigorú a képernyőidővel kapcsolatban

Kutatások bizonyítják, hogy a sok tévézés, tabletezés és mindenféle kütyüzés előbb-utóbb viselkedésbeli problémákhoz vezet a gyerekeknél. A mesefilmek, videójátékok rengeteg (sokszor rejtett) agresszív jelenetet sugároznak, ezért Amerikában például nem ajánlott 18 hónapos kor előtt semmilyen digitális eszközt (telefont, számítógépet, tabletet stb.) a gyermek kezébe adni. Amennyiben a kicsi elmúlt 18 hónapos, napi maximum egy óra “képernyőidőt” javasolnak a szakértők. Melyet kizárólag a korának megfelelő, magas színvonalú mesék nézésével tölthet a gyerek. A legjobb, ha te is ott vagy végig mellette. Fontos, hogy ne szóljon állandóan a háttérben a tévé, és sose nézzetek vele a korának nem megfelelő műsorokat.

Hagyj neki teret, hogy levezethesse az energiáit

Biztos te is tapasztaltad már, hogy ha a gyerekedben túlteng az energia, akkor igazi őrültekházára számíthatsz otthon. Ezért minél többször teremts rá alkalmat, hogy a természetben játszhasson, biciklizhessen vagy kedvére szaladgálhasson, hogy kiengedje a felgyülemlett (sokszor negatív) energiá(i)t.

Kérd szakember segítségét

Ha úgy érzed, a gyerek agresszív viselkedésének féken tartása meghaladja a képességeidet, ne habozz segítséget kérni! Beszélj a dologról az orvosnak, amennyiben a kicsi:

– Hetek óta a szokásosnál is agresszívabb

– Láthatóan megfélemlíti a többi gyereket

– Felnőttekre is rátámad

– A próbálkozásaid, hogy megállítsd, egyáltalán nem hatnak rá

Kapcsolódó cikkeink: