Kisgyerek

Sárgadinnye: vitamindúsabb, mint a görögdinnye

Sokan nem is tudják, hogy a sárgadinnye daganatmegelőző hatású, továbbá kitűnő fogyókúrás gyümölcs, ami hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez is.
2015. Augusztus 13.

A sárgadinnye sok vitamint tartalmaz

Jellegzetes illatának és egzotikus ízének köszönhetően igen karakteres gyümölcs – a görögdinnyével szemben megosztó: van, aki odáig van érte, van, aki rosszul van még az illatától is. Ez a jelenség gyereknél is jól megfigyelhető: ne lepődjünk meg, ha a görögdinnyéért rajongó gyermekünk a sárgadinnyét határozottan elutasítja.

A sárgadinnye az őszibarackhoz és görögdinnyéhez hasonlóan nagyon kellemes nyári hűsítő és szomjoltó gyümölcs, hisz nagy a víztartalma – nem kevesebb mint 90%. Ráadásul mivel igen csekély az energiatartalma – 100 grammban 34-39 kalória van -, bátran fogyaszthatják azok is, akik odafigyelnek az alakjukra. (A zöld húsú változat kicsivel több kalóriát tartalmaz, körülbelül 47-t.)

Fontos, hogy magas szénhidrát-tartalma (100g-ban 9g CH) és magas glikémiás indexe miatt cukorbetegek számára egyszerre csak kevés elfogyasztása ajánlott. Ezt a kis mennyiséget azonban mégsem érdemes kihagyni az étrendből, a CH-tartalom figyelembevételével nyugodtan beütemezhető az étkezésekbe, különösen desszertként.

Daganat- és szürkehályog megelőzésre is jó a sárgadinnye

A sárgadinnye az egyik legjobb béta-karotin (A-vitamin elővitamin) forrás – 100g gyümölcs 2-3 mg karotinhoz juttatja a szervezetet. A béta-karotin tartalomnak köszönhetően a sárga gyümölcs csökkenti a tüdő-, méhnyak-, légutak-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, illetve kifejezetten jó hatással van a koleszterinszintre. S ha ez még nem lenne elég, mivel C-vitaminnal együtt kerül a szervezetbe, segíti csökkenteni a szürke hályog megjelenésének esélyét.

Növekedés, egészséges fogak, erős immunrendszer

A sárgadinnyében A-vitamin is van, így a sárgadinnye fogyasztása pozitív hatással van a szem egészségére. S mivel az A-vitaminnak szerepe van a csontok és fogak egészségében is, ezért a gyerekeknek különösen fontos a kielégítő A-vitamin bevitel. A sárgadinnye beiktatása a baba étrendjébe tehát ilyen szempontból is indokolt. A béta-karotin és A-vitamin mellett elsősorban B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin) és C-vitamin-tartalma jelentős a sárgadinnyének – 100g-ban 0,04 mg B1-vitamin, 0,02 mg B2-vitamin és 35 mg C-vitamin van.

Utóbbi segít megelőzni a vírusos vagy bakteriális fertőzéseket, antioxidáns hatással bír, tehát kiválóan véd a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, és így a daganatos betegségek ellen is komoly segítség a szervezet számára. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek, az agyi katasztrófák kialakulásának kockázatát is.

A sárgadinnyében található még B7-vitamin (H-vitamin, biotin), B3-vitamin (niacin), folsav, cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas, valamint különböző gyümölcssavak is.

Mikor adjunk a babának sárgadinnyét?

A sárgadinnye megkóstoltatásával érdemes megvárni, míg a baba 9-10 hónapos lesz, persze ennek időpontja függ attól is, hogy mikor van a gyümölcs szezonja. Érdemes a sárgadinnyét is – más gyümölcsökhöz hasonlóan – fokozatosan bevezetni a baba étrendjébe. Először csak néhány csepp levet érdemes adni, majd fokozatosan lehet emelni az adagot. Azután egyre sűrűbb pép is adható, és egyre nagyobb mennyiségben. Később pedig már magok nélkül, felkockázva is kaphatják a nagyobb babák.

A fokozatosság nemcsak azért fontos, hogy a babák megszokják és megkedveljék a sárgadinnye ízét, hanem azért is, hogy az emésztőrendszerük hozzászokhasson a sok rostot és vitamint tartalmazó gyümölcshöz.

Kapcsolódó cikkek:

Dinnyéből levest

A görögdinnye áldásos hatásai

Zseniális, de egyszerű dinnye alkotások