Kisgyerek

Rovarcsípés: hasznos tanácsok a szakembertől

A rovarcsípések általában csak enyhe panaszt okoznak, de többnyire gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is.
2016. Augusztus 09.

Rovarcsípés: hasznos tanácsok a szakembertől

A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott hasznos tanácsokat.

Kisgyermekeknél intenzívebb tünetek

A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb. Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz.

Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppencsak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

Méhcsípésre szódabikarbóna, szúnyog ellen ecet

  • A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • Hangyacsípés ellen alkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!
  • Szúnyogcsípésre nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg allergiától. A tünetek ez esetben egyértelműen különböznek a normális reakcióktól. Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben “mindössze” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel.

Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünet együttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet. Ha 24 órán belül nem kezdődik el, akkor már azután sem kell tartani a jelentkezésétől.

Hogyan vizsgálható?

Az allergia kimutatása vérből való ellenanyagszint meghatározásával történik, amit allergológus szakorvos végezhet. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. A kivizsgálás célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh-, vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Allergiaközpont