Kisgyerek

Rostra a gyereknek is szüksége van

Az élelmi rostok fogyasztásának legfontosabb pozitív hatása a gyerekeknél is, hogy segítik a megfelelő emésztést, bélműködést.
2020. December 08.
Rostra a gyereknek is szüksége van (fotó: Getty Images)

Többféle rost létezik (vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok), ami közös bennük, hogy nem emésztődnek meg a gyomor- és béltraktusban, belépnek a vastagbélbe, ahol fontos szerepük van a széklet kialakításában. A rostok fogyasztása segíthet lágyítani a székletet, megelőzni a székrekedést és gyorsítani az emésztést. A rostban gazdag tápanyag- és vitaminforrások is.

Mennyi rostra van szüksége a gyerekeknek?

A kicsik rostigénye életkoronként változik. Kétéves kor alatt az ajánlott napi rostbevitel 5 g, ezt követően a kívánt napi mennyiség kiszámításához a gyermek életkorát kell venni években, és ehhez hozzáadni 5-öt. Egy példa: 3 éves korban 8 g rostra van szükség naponta, 11 éves korban 16 g-ra, stb. (A felnőttek számára az ajánlott napi rostbevitel 25-30 g.)Az oldható étkezési rostok könnyen feloldódnak a vízben, és gélszerű anyagot képeznek, ezzel lágyítva a székletet, míg az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel a vízben, de megkötik a vizet, így növelve a széklet tömegét és megkönnyítve a székletürítést. Ezért a kiegyensúlyozott étrend mellett az ajánlott folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez is hozzájárul a megfelelő emésztéshez, székletürítéshez.Fontos elmondani, hogy a túl magas rostbevitel sem ajánlott a gyerekeknél (ahogy a felnőtteknél sem), mivel puffadást, hasmenést okozhat, és a diszkomfortérzeten túl a sok széklettel fontos tápanyagok (például kalcium, vas) is ürülhetnek a szervezetből.

Milyen rostban gazdag ételeket érdemes adni a gyerekeknek?

A gyerekek számára remek rostforrások a különböző zöldségek és gyümölcsök, melyek nemcsak rostban gazdagok, de mikrotápanyagokban (vitaminokban, ásványi anyagokban) is. Továbbá jó rostforrások a teljes kiőrlésű gabonák, illetve a hüvelyesek is.A válogatósság miatt nem mindig könnyű szülőként elérni, hogy a gyerekek elegendő rostot fogyasszanak. A következő magasabb rosttartalmú élelmiszerekkel azonban érdemes próbálkozni: alma, sárgarépa, körte, barack, édesburgonya, borsó, babfélék, banán, avokádó, brokkoli, mangó, szilva, teljes kiőrlésű tészta/pékáru, zab.A rostos ételeket érdemes változatosan formában kínálni, a gyümölcsöket például kis étkezésre, akár gyümölcssalátaként, vagy joghurttal elkeverve, de italokhoz, frissen készült házi gyümölcs vagy zöldség smoothiekhoz/turmixhoz is lehet adni. A zöldségekből készülhetnek például főzelékek, tésztafeltétek, levesek, pürék. A menüt is váltogassuk, hogy ne legyen unalmas a gyermeknek, és bátran kísérletezzünk, készítsük el kreatívan ezeket az ételeket.Forrás:

euro.who.int

health.clevelandclinic.org

kidshealth.org

eatingwell.com

healthline.com