Kisgyerek

Ritkábban asztmásak a tanyán nevelkedő gyerekek

Egy új európai tanulmányból az derül ki, hogy a vidéken, gazdaságokban felnövő gyerekekben kisebb valószínűséggel alakul ki asztma.
2011. Március 13.

Az asztma kockázata 51 százalékkal alacsonyabb farmokon élő gyerekek esetében. A kutatók úgy vélik, hogy a levegő útján terjedő betegségekkel szemben a különféle mikrobák sokfélesége nyújthat védelmet. „Az asztma kockázata a sokféle mikroba hatásának köszönhetően csökkent” – számolt be a New England Journal of Medicine február 24-i számában közzétett tanulmány szerzője, Dr. Markus Ege, a Müncheni Egyetem gyermekkórházának kutatója. „A vizsgált mikrobiális spektrumon belül számos olyan baktériumot azonosítottunk, amelyek potenciális asztma-megelőző hatással rendelkeznek.”

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amely a légutak gyulladását okozza. A gyulladás következtében a légutak beszűkülnek, ami nehezíti a légzést. Tünetei közé tartozik a zihálás, a köhögés, a mellkasi fájdalom valamint a légszomj. Az asztma pontos okát nem ismerjük. Pozitív családi kórtörténet esetén nagyobb eséllyel alakul ki asztma, ami arra utal, hogy a betegségnek genetikai háttere is lehet. A rendellenesség kialakulását azonban környezeti hatásokkal, többek között bizonyos vírusok behatásával is összefüggésbe lehet hozni. Számos kutatás bizonyítja, hogy sok környezeti mikroba, köztük baktériumok és gombák behatása védelmet nyújthat az asztmával szemben, valószínűleg úgy, hogy tolerancia kialakítására készteti a szervezetet az allergénekkel szemben. Megint más vizsgálatok azt mutatták, hogy a farmokon élő, különösen a tehenekkel, sertésekkel és szénával naponta érintkező, találkozó gyerekek esetében kisebb a valószínűsége az asztmának és az allergiás megbetegedések kialakulásának. A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, mindek köszönhető ez a védőhatás.

Bővebben a higiénia hipotézisről

A leggyakoribb kérdések és válaszok az asztmáról

Forrás: Medipress