Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Probiotikum: miért fontos, miben van?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 10.

Forrás: babaszoba.hu

A probiotikumok jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek a bélflóra egyensúlyát állítják helyre illetve őrzik meg.

Probiotikum: miért fontos, miben van?

A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus, Streptococcus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak.
A probiotikumok azért rendkívül fontosak, mert a bélflórát képesek helyreállítani, amely különösen fontos az immunrendszer szempontjából, mivel az immunrendszer kb. 70%-a a bélben található. Számos kutatás bizonyította, hogy a probiotikumok képesek helyreállítani és pozitívan befolyásolni az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát, allergia, ekcéma kialakulását, és antibiotikumos kezelések után is gyakran javasolják a bélflóra helyreállítására.
Emellett előnyös még fertőzések megelőzősében, végbélrák megelőzésében, vérnyomás csökkentésében, irritábilis bél szindróma vagy vastagbélgyulladás kezelésében is.
Probiotikumok táplálék-kiegészítőkben és természetes formában (értsd nem tablettában) is találunk. Az élelmiszeripar már régóta alkalmazza, találkozhatunk kifejezetten probiotikummal dúsított élelmiszerekkel is. Fontos különbség, hogy amíg a probiotikus tejtermékek élő, aktív, addig az táplálék-kiegészítők általában fagyasztva szárított, de életképes állapotban tartalmaznak probiotikumokat.
Savanyított tejtermékekben találkozhatunk probiotikummal: joghurtban, házi kefirben, túróban, érlelt és penészes sajtokban, kovászos uborkában, savanyú káposztában és a vörösborban is.
A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, hogy mi szerint probiotikus egy termék: legalább 106/gramm jótékony hatású baktériumot tartalmaz. A boltokban kapható joghurtok közül kevés teljesíti ezt az elvárást, pontos csíraszám csak kevés terméken található. Ezért olyan terméket vegyünk a címke figyelmes tanulmányozása után, amelyen pontos értékek szerepelnek.
A bélflóra egyensúlyát könnyű felborítani: árt a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a stressz, illetve az antibiotikumok szedése. Utóbbi esetében mindig beszéljük meg a kezelőorvossal, hogy antibiotikum szedése alatt/után mivel állítható helyre a bélflóra állapota.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék