Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pozitív nevelés: ne büntesd, értsd meg!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 13. | Frissítve: 2020. június 2.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a fegyelmezésre gondolsz, mi jut eszedbe? Kiabálás, büntetés, sarokba állítás, vagy akár testi fenyítés? De tényleg ez a legjobb módszer a helytelen viselkedés kijavításához?

Akinek ovis korú gyereke van, jól tudja: elég egyetlen pillanat, amíg nem figyel oda, és valami máris kiborul, eltörik, tönkremegy... A napok részben arról szólnak, hogy a lelkes és energikus gyereket lekössük, részben pedig arról, hogy határokat szabjunk neki - ő pedig mintha nem is csinálna mást, csak ezeket a határokat feszegetné.
"Egy idő után amikor valami huncutságon kaptuk a fiamat, vagy megszegte a szabályokat, valami újat kezdtünk kipróbálni. Nem akartuk megbüntetni, nem akartuk, hogy rosszul érezze magát, a célunk az volt, hogy kapcsolódjunk, és ezen a kapcsolódáson keresztül tanítsuk meg a helyes és helytelen viselkedés közötti különbségekre" - írja Ariadne Brill, a Mother.ly internetes portál szerzője. "Megoldást vagy alternatívákat kerestünk a fiammal együtt, előtte pedig beszélgettünk, játszottunk vagy csak üldögéltünk együtt. Előfordult, hogy csak megöleltük egymást. Lehetőséget adtunk neki, hogy kijavítsa a hibákat vagy elgondolkozzon azon, amit tett."
"Néha voltak következmények, de csak olyanok, amelyek közvetlenül kapcsolódtak a tettéhez. Ha kiborított valamit, fel kellett törölnie. Ha eltört valamit, össze kellett ragasztania" - folytatja. "Sokan valószínűleg úgy gondolják, hogy ez nem is igazi nevelés, és kizárt, hogy működjön egy gyereknél."
A pozitív nevelés a bizalmon és a tiszteleten alapul

A pozitív nevelés alapja a tisztelet

A pozitív nevelés alapelvei közé tartozik a tisztelet, illetve annak tudatosítása a szülőkben, hogy a gyermekek többre képesek, mint azt hisszük. A szülő és gyermek közötti kapcsolódás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy egy viselkedési mintát kijavítsunk. A gyermekünknek szüksége van arra, hogy nyugodtan és magabiztosan vezessük őt akkor, ha esetleg valami rosszaságot csinál. Ez segít megőrizni, megerősíteni a közöttünk lévő bizalmat is.
Persze, ez a legtöbb esetben egyáltalán nem könnyű, de ha megpróbálunk lassítani, nyugodtak maradni, és megérteni a gyermekünk cselekedete mögötti motivációkat - például a kíváncsiságot -, sokkal egyszerűbb lesz büntetés helyett irányt mutatni. Ez pedig hosszú távon kifizetődőbb. A szakemberek szerint ugyanis a fegyelmezés pillanatai rendkívül fontosak a gyermekünkkel való kapcsolatban, hiszen ilyenkor formáljuk őket a legerőteljesebben.

Kapcsolódj fegyelmezés előtt, de hogyan?

Íme néhány tipp, melyek segítségével kapcsolódhatsz a gyermekedhez, még mielőtt kijavítanátok a hibát, helytelen viselkedést.
  • Próbálj meg nyugodt maradni, és "félretenni" a saját félelmeidet, elvárásaidat.
  • Igyekezz "belépni" a gyermeked világába, és az ő szemével nézni a helyzetet.
  • Hallgasd meg a gyermekedet!
  • Koncentrálj a megoldásokra és a lehetőségekre!
  • Gyengéden érintsd meg a gyermekedet, pl. öleld meg vagy fogd meg a kezét.
  • Beszélj kedvesen és nyíltan, és csak olyan dolgot mondj ki, amit komolyan is gondolsz.
  • Ereszkedj le a gyereked szintjére (pl. guggolj vagy térdelj le hozzá) és nézz a szemébe.
  • Higgy abban, hogy képesek vagytok együttműködni, és a gyermeked képes arra, hogy jobb döntéseket hozzon.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék