Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Pótolni kell a kálciumot? És a magnéziumot?

2008. január 26. | Frissítve: 2016. március 15.

Forrás: HáziPatika.com

Az ásványi anyagok táplálékunk létfontosságú alkotórészei. A kálcium a csontok építőanyaga, a magnézium elengedhetetlen az izomzat és az idegek működéséhez, a nátrium a vízháztartást szabályozza.

Hihetünk-e a reklámoknak, szükséges-e valóban, hogy ezeket a létfontosságú anyagokat pezsgőtabletták, cseppek és pasztillák formájában vegyük magunkhoz, vagy elegendő a természetes táplálékkal bevitt mennyiség?

Átlagos felhasználás mellett a változatos táplálkozás mindig fedezi a szervezet ásványianyag-szükségletét, a jód kivételével, mely csak tengeri halakban fordul elő olyan mennyiségben, hogy az a napi szükségletet fedezné. Ezért kínáljuk meg hallal, tengeri állattal hetente egyszer-kétszer is az egész családot, emellett pedig használjunk jódozott sót a háztartásban.

A jódhiányos állapot a pajzsmirigy megnagyobbodáshoz vezet, a várandósság alatt pedig a magzat fejlődését veszélyezteti. A szervezet jódellátottsága minden életszakaszban fontos.
Az egyes életszakaszokban különböző a szervezet kálciumigénye, illetve -felhasználása. Jelentős növekedési szakaszokban, például kisgyermekkorban több kálciumra van szükség az egészséges csontszilárdság eléréséhez. Ám a kálcium csak huszonöt-harmincéves korig épül be a csontokba. Ezután a csontállomány fokozatosan bomlik, fordított folyamat játszódik le, mint addig. Ha a csontsűrűség fiatalkorban sem volt éppen ideális, fokozottan kell számolni az időskori csontritkulással. A legjobb kálciumforrás a tej.

A tej a legjobb kálciumforrás


Manapság divatos a magnézium pótlólagos bevitele is, bár ez az esetek többségében feleslegesnek bizonyul. Az átlagosnál több magnéziumra csak a megterhelő fizikai vagy szellemi munkát végzőknek van szükségük. A magnéziumnak az energia-anyagcserében van szerepe. Egyetlen teljes értékű étkezéssel az átlagos szükséglet kétszeresét is magunkhoz vehetjük.

A felesleges, nem hasznosított ásványi anyagokat szerencsés esetben a vese kiválasztja, és távoznak a szervezetből. Kevésbé szerencséseknél vesehomok, majd később vesekő képződik belőlük. A túladagolással tehát csak árthatunk!

Ezek is hasznosak lesznek:
 • Jódozott sót tegyél az asztalra!
 • A napfény egyik titka
 • Tudjuk, mi a jó?
 • A lencse 12 jótékony hatása
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék